Timjanstekt dovhjort med savoykålsdolme
Kategori: Veckans mat
Värm upp köttet precis innan servering på 250grader i 5 min
Kategori: Veckans mat
Värm upp köttet precis innan servering på 250grader i 5 min
0,8kg dovhjortstek
2msk timjan, plockad
6dl ox- eller viltbuljong
3dl rödvin
2dl fondgrönsaker- morot, lök, vitlök, palsternacka, rotselleri
1msk tomatpuré
4msk hackad schalottenlök
smör
Dolme:
4st stora savoykålsblad
0,5kg mandelpotatis
3dl svamp, ansad
1dl creme-fraiche
1/2dl färska örter, hackad
1st schalottenlökar, hackade
1dl ost, riven
smör, olivolja, salt, peppar
Beredning
Hjort: Putsa och krydda hjorten med salt, peppar och timjan. Bryn runt om i smör. Stek den klart i ugnen på+150 grader, använd köttermometer, när den är på 62grader ta ut den och låt den vila helt öppet i minst 15-20min gärna längre. Precis innan servering värms den upp och trancheras.
Sås: bryn putset från hjorten med fondgrönsakerna tillsätt tomatpuré och slå på rödvinet och buljong. Koka upp och skumma efter ca 1 timme, sila av såsen, reducera ev ytterligare, smaka av med salt, peppar och avsluta med att vispa i smör.
Dolmarna: Koka upp saltat vatten och lägg ner savoykålsbladen och låt dem koka i 2min, kyl i kallt vatten.
Koka potatisen med skal i saltat vatten. Skala sedan potatisen och stöt dem med en visp tex. Blanda i,cremefraiche, smör och olivolja, salt och peppar. Stek svampen i mindre bitar i smör med schalottenlök, tillsätt örterna och blanda ner i potatiskompotten.
Lägg en klick potatiskompott på kålbladen, rulla ihop och pensla med smör, strö över osten och gratinera dem precis innan servering.
Värm upp köttet precis innan servering på 250grader i 5 min, tranchera upp och arrangera allt på varma tallrikar vid servering.