Hem | Entreprenör och Företagande | Företagare behöver bli latare för att kunna expandera

Företagare behöver bli latare för att kunna expandera

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Foto Jens C Hilner Foto Jens C Hilner

Vi ska gå till arbetet varje dag och göra samma saker som vi gjorde dagen innan

För en del människor passar detta arbetssätt väl, medan andra söker en större frihet och startar eget. Problemet är att man glömmer ändra tankesätt och fortsätter springa i samma gamla ekorrhjul. Lösningen? Vi behöver bli latare -speciellt om vi vill utveckla våra företag.

Jag skulle med den här artikeln vilja hävda att som egenföretagare uppnår man inte frihet förrän man vågar släppa på kontrollen och vågar expandera. Om du fortsätter göra samma arbete som du gjorde innan är det inte frihet. Frihet uppnås först när man inte längre är hårt knuten till sin sysselsättning och kan styra över sin egen tid. Företagare behöver helt enkelt bli lite latare.

Med att bli lat menas det dock inte att man slutar ta ansvar, utan det handlar snarare om att man inte uppfinner samma hjul två gånger, att man fördelar arbetsbördan och gör smarta val som resulterar i mindre arbete.  Recept är en typisk sådan produkt; de kan återanvändas och säljas i flera produkter; som mat på en restaurang, som recept som restauranggästerna kan köpa, eller som ”gör det själv”-paket. Jag har pratat med flera restaurangchefer som beklagar sig över att deras restaurang inte går runt, men de är å andra sidan inte beredda att ändra på sitt tankesätt och dela med sig av sina produkter. Det är bara dumheter – ett recept är inget du tjänar på att hålla hemligt.

Det är här som latheten borde fungera som en utmärkt motivation. Att utveckla en produkt är nämligen direkt kopplat till merförsäljning och leder ofta vidare till en större kundkrets. Väljer du därefter att satsa på de stora valarna kan en expansion bli aktuell, som rätt gjord kan innebära en bekvämare tillvaro utan att innebära mer arbete. Oftast räcker det att gå efter en eller två valar för att fördubbla produktionen och kassaflödet, vilket därmed gör en expandering av företaget både naturlig och betydligt mer riskfri.

Vid en expansion blir ett nytt tankesätt väsentligt, där du för att effektivisera arbetsprocessen och öka lönsamheten måste vara bekväm i att fördela arbetsprocessen även om det innebär minskad arbetsbelastning för dig. Detta genererar en ökad frihet för dig som individ men även fler arbeten som i sin tur bidrar till Sveriges hållbara utveckling.
Det är på så vis nödvändigt för ett lyckligt och välfungerande samhälle att vi slår hål på idén om att lathet är något skamfullt, när det snarare kan vara något sunt och motiverande för Sveriges företagare som vill expandera. För vad är egentligen det ärofulla med att göra arbetet svårare än vad det är?

Sami Sulieman,
VD för Prescott Lewis Invest

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0