Hem | Entreprenör och Företagande | Så inreder du ett hem som blir en lugn och avstressande oas

Så inreder du ett hem som blir en lugn och avstressande oas

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Katharina Ekblad Katharina Ekblad

Efter många och långa affärsresor med mycket olika intryck och ett pressat tidsschema är det skönt att komma hem till en harmonisk, avkopplande och lugnande hemmiljö.

Genom att inreda ditt hem med rätt kombination av färger, former, material och mönster kan du förvandla ditt eget hem till en avstressande oas som verkligen gynnar ditt välbefinnande.
–Det är vetenskapligt bevisat att vi människor påverkas starkt av de färgskalor, material, former och föremål vi omger oss av i våra hem. Ett första steg mot en rogivande och balanserande hemmiljö är därför att rensa bort och lägga in så många lösa prylar, kläder och föremål som möjligt i byrålådor, skåp, hyllor och andra förvaringsutrymmen. När vi har mycket saker framme i våra hem orsakar det ofta onödig stress, vilket är det sista du behöver när du varit ute och rest, säger Katharina Ekblad, som är inredningsdesigner och driver inredningsföretaget Katharinas Inredning & Design och varumärket Poise Pattern.

Nästa steg mot ett rofyllt hem som bidrar till ökat välbefinnande är att uppnå rätt balans mellan olika typer av material, mönster och kulörer. För att du ska kunna röra dig fritt och inte känna dig begränsad i ditt eget hem så är det viktigt att inte ha övermöblerat för många möbler i ett rum. Att hemmet förmedlar känslan av rörelsefrihet. Att enbart inreda sitt hem i vitt enligt devisen ”Ljust och fräscht” är, enligt Katharina Ekblad, inget framgångsrecept om du vill skapa en inredning som balanserar kropp och själ.

Undvik färger som stressar kroppen
–När det gäller olika färger så är mitt tips att undvika intensiva färger som aktiverar kroppens signalsystem och stresspåslag. Orange och rött är exempel på färger som visserligen kan användas i detaljer i inredningen, men helst bör undvikas på fondväggar större möbler och föremål, exempelvis mattor och soffor. Sträva också efter att uppnå en röd tråd i de färger som används. Då vi dagarna varit mycket av nya intryck behöver ha en atmosfär som förmedlar en helhet. Om du inreder ett rum i jordnära färger som beige och ett annat rum i starka färger som rött och gult så bidrar det definitivt inte till att skapa en helhet och balans, säger hon.

Eftersom affärslivet karakteriseras av mycket dynamik, prestationskrav och ofta även krav på att kunna fatta snabba beslut, så är det klokt att skapa balans i livet genom att välja färger som beige, brunt, pastellfärger samt blått och grönt med svart i för att få kropp och sinne att sakta ner och släppa alla prestationskrav så snart du kommer innanför dörren till ditt hus eller din lägenhet.

Skapa en rogivande atmosfär med gröna växter
–Även materialvalen i vårt hem påverkar välbefinnandet. Om du vil omvandla ditt hem till en avstressande oas bör du undvika material som glas och plexiglas och istället satsa på mycket naturmaterial, gärna olika former av trä. Undvik även kantiga former i alltför hög utsträckning, välj istället bord och andra möbler med rundade former, säger Katharina Ekblad.

Belysning och gröna växter är inredningselement som du kan använda för att skapa den atmosfär du önskar i ditt hem. Gröna växter renar luften och bidrar även med en rogivande och kraft effekt eftersom de är levande materia.

–Ett tips är att omge dig med tavlor och andra föremål som du verkligen tycker om och mår bra av. Om du exempelvis har en tavla på väggen som du ärvt eller fått men egentligen inte gillar så är det klokt att helt enkelt göra dig av med den och ersätta den med en tavla som verkligen betyder något för dig. Att dagligen se och passera den där tavlan som inte känns rätt för dig, säger Katharina Ekblad.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

1.00