Hem | Entreprenör och Företagande | Redfellas – snabbmat i gangstermiljö

Redfellas – snabbmat i gangstermiljö

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Redfellas – snabbmat i gangstermiljö

Redfellas är en av de nyaste snabbmatsrestaurangkedjorna i Sverige och dess VD heter Patrik Westbergen

Redfellas är en restaurangkedja med gangstertema både i inredning och meny. Redfellas är en hyllning till gangsterfilmen Goodfellas, Maffiabröder på svenska och serverar bland annat varma mackor, sallader och smoothies. Kedjan expanderar nu i våra större städer och söker nya franchisetagare till sin familj.
Många stora snabbmatskedjor använder sig av franchisingkonceptet och det gör även Redfellas. Vad innebär det egentligen att vara franchisetagare?
– Att vara franchisetagare innebär att man är egenföretagare och använder vårt koncept. Vi hjälper till med marknadsföring och sköter upphandlingar. Vi hjälper till med det mesta, kan man säga men du driver företaget genom oss, säger Patrik Westbergen.

Om man funderar på att bli företagare inom restaurangbranschen, finns det fördelar med att välja franchisekonceptet framför konventionellt företagande?
– Vi har som kedja bättre inköpskanaler, det har stor betydelse. Vi hjälper också till med ekonomiska frågor, fast du har ett eget aktiebolag som du är fullt ansvarig för. Du är en i en grupp i stället för att vara själv, säger Patrik Westbergen.

Det finns emellertid fler begränsningar i vad du får göra som franchisetagare än om du är helt din egen. Du får till exempel inte komponera din egen meny som du vill, utan får hålla dig inom Redfellas ramar.
– När det gäller reklam så ska den utformas på vårt sätt, egna skyltar behöver du inte tillverka, ler Patrik.

Det finns ändå vissa möjligheter att påverka verksamheten, särskilt i det här tidiga skedet. Han fortsätter:
– Än så länge är vi ganska små i jämförelse med de stora kedjorna, vi lyssnar och lär av varandra och är alltid öppna för en dialog om förbättringar på olika sätt. Vi tar åt oss allt som är bra. Vi har fått in fantastiska idéer från personal när det gäller nya juicer och mackor till exempel. Så visst finns det möjlighet att påverka.

De som söker sig till franchising kan ha olika bakgrunder och det finns enligt VD Patrik Westbergen inga specifika utbildningskrav. Det viktigaste är att du har viljan att arbeta hårt och lyckas.
– Att du är en härlig, god och glad tjej eller kille med bra mindset. Du behöver inte ha jobbat inom restaurangbranschen tidigare. Sunda värderingar är viktigare än restaurangerfarenhet, menar han.

Det är inte nödvändigt att ha erfarenhet av att driva eget företag. Det är inbyggt i konceptet att man har möjlighet att lära sig under resans gång. Redfellas ekonomiavdelning lär ut grunderna i bokföring och du kan fråga dem när du behöver hjälp. Man får även hjälp med HR-frågor. Patrik Westbergen själv var franchisetagare i många år och han lärde sig mycket på jobbet av människor som han arbetade tillsammans med. Det är lättare att börja som franchisetagare eftersom man får hjälp med de olika bitarna. Som egenföretagare är man mer ensam, säger han.
– Jag tror väldigt mycket på den här modellen där många går ihop och samarbetar och tillsammans når bättre resultat, säger han.

Redfellas expanderar för närvarande kraftigt genom crowdfunding och söker nya franchisetagare. Till den som tycker att det verkar intressant så vill han inflika att det gäller att ha tänkt igenom allt ordentligt innan man bestämmer sig, och då ska man vara övertygad till etthundra procent.
– Det kommer att krävas mycket tid och engagemang. Om man har familj så är det viktigt att de är införstådda med vad som kommer att krävas.

Det är de större städerna Redfellas satsar på först, men finns det duktiga killar och tjejer i mindre städer och en lokaler som är helt rätt för gangstertemat så är vi öppna för diskussion, avslutar Patrik Westbergen.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0