Hem | Entreprenör och Företagande

Entreprenör och Företagande

Sep

18

2017

0
Inlägg
Göd din dröm om att bli din egen

Genom

Göd din dröm om att bli din egen


Jag har haft den drömmen i många år. Samtidigt har jag trivts väldigt bra som anställd chef, men allt har sin tid och nu var det dags att gå vidare. Jag kunde lyckligtvis ordna det så att jag kunde gå in som konsult på mitt gamla jobb. Därmed blev övergången också bra för min arbetsgivare.
 
Jag har startat fyra olika företag de senaste två åren och ett av dem är ett coachingföretag som jobbar med att hjälpa företag att nå sina mål. Vi kan också gå in som interimschefer när det behövs och coacha enskilda individer, chefer och andra grupper. Jag styr över min egen tid på ett helt annat sätt nu än förut och jag kan påverka verksamheterna i hög grad. Det gör att jag verkligen känner passion på jobbet, att jag är på rätt plats just nu. Det släpper loss så mycket kreativitet och glädje och jag kan inte nog skämma bort mina fantastiska medarbetare som jag har stort förtroende för och som jag tryggt har kunnat lämna över det operativa ansvaret till.
 
Jag tror att fler borde försöka bli egna företagare när de har lång erfarenhet i arbetslivet som anställda. Att våga göra sin grej

Sep

04

2017

0
Inlägg
Han brinner för crowdfunding

Genom

Andreas Jansson - Jansson Brothers Consulting Andreas Jansson - Jansson Brothers Consulting

Crowdfunding är det som han speciellt har fastnat för. Han har länge varit mycket intresserad av att gå in tidigt i olika bolag och har funnit att crowdfunding kan vara ett bra sätt att finansiera dem på. Han berättar:
– Traditionellt sett har det varit investmentbolag, banker och riskkapitalister som har gått in i det tidiga skedet, men nu finns också crowdfunding-plattformarna som alternativ. Vi har möjlighet att nå ut till start-ups i tidig fas och hjälpa dem att få in finansiering.

Crowdfunding har egentligen funnits väldigt länge. Det betyder helt enkelt att människor går ihop för att tillsammans finansiera ett projekt eller företag. Ett annat ord för detta är Community funding.
– Man gör en kampanj och bjuder in sin omgivning att vara med och finansiera det man ska göra.

Finns det några fördelar med crowdfunding jämfört med de ovan nämnda alternativen? Andreas Jansson fortsätter:
– Man får in många människor i sitt bolag som vill engagera sig som ambassadörer. De kan med sin tid och energi försöka ge bolaget fler kunder, bättre leverantörer och därmed sänka kostnaderna. Framförallt så ser man till att företagaren behåller total kontroll i sitt bolag.

Det finns en liten nackdel med crowdfunding, enligt

Aug

22

2017

0
Inlägg
Att förbättra världen genom socialt företagande

Genom

Morgan Holmström Morgan Holmström

Som en röd tråd genom hans engagemang går hans vilja att förbättra samhället och i rollen som företagare skapa hållbarhet och långsiktighet.
 
Socialt entreprenörskap eller CSR som det också kallas (eng. Corporate Social Responsibility) innebär att företaget inte enbart vinstmaximerar utan också ser till samhällsnyttan. Han säger:
 
- Det handlar om att nyttomaximera och att se helheten. Jag har gjort ganska många misstag på vägen när jag har experimenterat mig fram i de här nya verksamheterna. Det kostar att lära sig men jag har lärt mig mycket.
 
Han är en idérik man som inte har låtit sig stoppas av motgångar. Som liten aktör på samma arena som det större hjälporganisationerna så är det inte lätt att hävda sig, men fördelen är att han kan vara mer flexibel än de. Om ett projekt under arbetets gång behöver modifieras så är det lättare för honom än för en stor organisation. Han fortsätter:
 
- När en hjälporganisation har varit närvarande i en krishärd en längre tid så uppstår en risk att landet inte vill lösa sina egna problem då de riskerar att inte längre få vara mottagare av hjälp.
 
Det är under 2010-talet som det sociala företagandet har

Maj

08

2016

0
Inlägg
Så inreder du ett hem som blir en lugn och avstressande oas

Genom

Katharina Ekblad Katharina Ekblad

Genom att inreda ditt hem med rätt kombination av färger, former, material och mönster kan du förvandla ditt eget hem till en avstressande oas som verkligen gynnar ditt välbefinnande.
–Det är vetenskapligt bevisat att vi människor påverkas starkt av de färgskalor, material, former och föremål vi omger oss av i våra hem. Ett första steg mot en rogivande och balanserande hemmiljö är därför att rensa bort och lägga in så många lösa prylar, kläder och föremål som möjligt i byrålådor, skåp, hyllor och andra förvaringsutrymmen. När vi har mycket saker framme i våra hem orsakar det ofta onödig stress, vilket är det sista du behöver när du varit ute och rest, säger Katharina Ekblad, som är inredningsdesigner och driver inredningsföretaget Katharinas Inredning & Design och varumärket Poise Pattern.

Nästa steg mot ett rofyllt hem som bidrar till ökat välbefinnande är att uppnå rätt balans mellan olika typer av material, mönster och kulörer. För att du ska kunna röra dig fritt och inte känna dig begränsad i ditt eget hem så är det viktigt att inte ha övermöblerat för många möbler i ett rum. Att hemmet förmedlar känslan av rörelsefrihet. Att enbart inreda sitt hem i vitt enligt devisen ”Ljust och

Nov

15

2015

0
Inlägg
Konsten att lyckas som entreprenör på en nischad marknad

Genom

Konsten att lyckas som entreprenör på en nischad marknad Konsten att lyckas som entreprenör på en nischad marknad

För Robert Svedberg, som genom sitt företag Compact-Living specialiserat sig på att tillverka specialbyggda loftsängar i stål, har en nischad produkt blivit nyckeln till långsiktigt framgång. Genom att kontinuerligt marknadsföra sitt företag via sökordsoptimering och sociala medier har Robert Svedberg hittat sin plats på marknaden som Sveriges enda aktör på sin marknad. Här delar han med sig av sina bästa tips till entreprenörer som vill profilera sig i en specifik och avgränsad nisch.

–Jag är svetsare och fick för sexton år sedan i uppdrag att svetsa ihop en loftsäng till en kompis. Det visade sig så småningom att det fanns en efterfrågan på svetsade loftsängar som specialbyggts utifrån rummets förutsättningar och fästs med skruvar i väggen och taket. Tidigare marknadsförde jag tillverkning av många olika typer av svetsade detaljer, men efter ett tag insåg jag att det var långsiktigt smartare att nischa
verksamheten mot specialbyggda loft och loftsängar i metall, säger Robert Svedberg.

Han har hittat sin marknad i compact living segmentet, människor som bor trångt och vill kunna nyttja varje dyrbar kvadratmeter på ett effektivt sätt med hjälp av innovativa inredningslösningar. Uppdatera regelbundet med bilder på dina produkter och lösningar

–Jag insåg tidigt vikten av en välgjord och genomtänkt

Aug

23

2015

0
Inlägg
 Att bli förälder kan bli en katalysator för entreprenörskap

Genom

Angeli Sjöströms Hederbergs Angeli Sjöströms Hederbergs

Att kombinera egenföretagande med familjeliv borde vara den mest naturliga sak i världen, men det finns inga självskrivna recept för hur man som entreprenör på bästa sätt kombinerar sin företagarvardag med en vardag bestående av barn och familj.  Även om många företagare har barn så är de på många sätt en dold grupp i samhället. När egenföretagaren Angeli Sjöström Hederberg själv fick barn bestämde hon sig därför för att skriva den guide och inspirationsbok hon själv saknat.

–Jag har drivit eget företag i många år och funderade mycket på hur min vardag och tillvaro som företagare skulle förändras när jag blev förälder. Under min graviditet sökte jag därför inspiration från andra företagare som hittat en livsstil som fungerar för dem genom att hitta sätt eget sätt att kombinera företagande och familj. Jag upptäckte snabbt att det här är en stor men relativt dold grupp som få människor talar om och bestämde mig därför för att skriva en egen bok om ”Föräldraprenörskap”, säger Angeli Sjöström Hederberg.

Hon började fråga egenföretagare i sin närhet om deras val och strategier och insåg snart att det inte fanns ett rätt sätt att vara föräldraprenör. Alla de fyrtiotvå föräldraprenörer som Angeli Sjöström Hederberg intervjuade hadeJun

23

2015

0
Inlägg
Vinsten av att hyra ett hus istället för att bo på hotell på semestern

Genom

Foto Jens C Hilner Foto Jens C Hilner

Det märks verkligen att han älskar Cefalu, på Sicilien. Den orten Massimo Provenza är född och uppvuxen på. Många svenskar har hyrt hus av honom genom åren och den svenska serien Mästarnas Mästare, är inspelad i ett av husen som står på hans uthyrningslista.

När vi från Affärsresenären träffar Massimo sker intervjun på ett kafé på det lilla torget utanför den vackra och välbesökta domkyrkan. Torget är den naturliga samlingspunkten för både turister samt de som är i staden för affärer av olika slag.

Cefalu är otroligt vackert. Det blåa havet verkar oändligt och får en fin inramning av de höga bergen som omringar staden. Gatorna är trånga och promenadvänliga. Husen är charmiga och det finns massor med mysiga restauranger och kaféer att välja på när man är hungrig och eller fikasugen. För den som vill ta sig ett dopp ligger stranden väldigt centralt.

Den personliga upplevelsen och servicen är viktig
Massimo berättar att han ofta blir vän med sina kunder och att han tycker att det är viktigt hans anställda och samarbetspartner ger kunderna personlig service. Just den personliga upplevelsen återkommer han flera gånger till, för det är det som han brinner mycket för och som ligger till grund

Mar

18

2015

0
Inlägg
Vikten av att sätta bra mål

Genom

Sami Sulieman, VD för Prescott Lewis Sami Sulieman, VD för Prescott Lewis

Speciellt om man vill att framgången ska vara över tid och inte bara vara en kortsiktig optimering. Utan ett långsiktigt mål blir man som en båt ute på öppet hav som inte vet vilken hamn den ska segla in till. Det är livsviktigt för ledare att sätta konkreta och tydliga mål; både för att man själv och de man leder ska få klart för sig vad som är viktigt och vad man ska fokusera på, respektive vad som man inte ska göra just nu, menar Sami Sulieman, VD för Prescott Lewis, ett expansivt finansbolag i Malmö.
 
För att man ska må bra som ledare och kunna leda andra på ett så bra sätt som möjligt behöver man också jobba med sin egen personliga utveckling och titta inåt så att man får en bra balans. En ledare som har större harmoni i sitt liv är också mer lyhörd, både inför kunder och sina medarbetares behov. Det är också bra för en ledare att ha förebilder.
På frågan vem eller vad som har inspirerat honom att sätta mål svarar Sami att han inte har någon direkt person eller situation att peka på. Däremot har han alltid varit väldigt målorienterad och har

Feb

28

2015

0
Inlägg
Företagare behöver bli latare för att kunna expandera

Genom

Foto Jens C Hilner Foto Jens C Hilner

För en del människor passar detta arbetssätt väl, medan andra söker en större frihet och startar eget. Problemet är att man glömmer ändra tankesätt och fortsätter springa i samma gamla ekorrhjul. Lösningen? Vi behöver bli latare -speciellt om vi vill utveckla våra företag.

Jag skulle med den här artikeln vilja hävda att som egenföretagare uppnår man inte frihet förrän man vågar släppa på kontrollen och vågar expandera. Om du fortsätter göra samma arbete som du gjorde innan är det inte frihet. Frihet uppnås först när man inte längre är hårt knuten till sin sysselsättning och kan styra över sin egen tid. Företagare behöver helt enkelt bli lite latare.

Med att bli lat menas det dock inte att man slutar ta ansvar, utan det handlar snarare om att man inte uppfinner samma hjul två gånger, att man fördelar arbetsbördan och gör smarta val som resulterar i mindre arbete.  Recept är en typisk sådan produkt; de kan återanvändas och säljas i flera produkter; som mat på en restaurang, som recept som restauranggästerna kan köpa, eller som ”gör det själv”-paket. Jag har pratat med flera restaurangchefer som beklagar sig över att deras restaurang inte går runt, men de är å andra sidan inte

Maj

28

2013

0
Inlägg
Framgång med hjälp av givers gain

Genom

Foto Jonas JB Bengtsson Foto Jonas JB Bengtsson

Hennes affärsidé är att samla människor under ett och samma tak som är villiga att hjälpa och stötta varandra och sprida goda energier

- Att samarbeta och att vara givmild med sig själv och sin kunskap är a och o idag om man vill nätverka framgångsrikt och bygga ett starkt varumärke, säger Helene.

Den egna personliga utvecklingen lägger grunden
Den som delar med sig av sina erfarenheter, kunskaper och hjälper andra fram får helt enkelt ett stort försprång och får väldigt mycket mer tillbaka än den som snålar med sig själv. Den egna personliga utvecklingen ligger till grund för att man ska kunna leva och verka så här enligt henne.

Alla är ambassadörer
Responsen på hennes företagsuppstart har varit fantastisk fortsätter hon med stor entusiasm. De flesta hittar till henne med hjälp av de goda rekommendationer hon fått genom sitt eget och andras nätverk.

- Jag får bara fler och fler idéer hela tiden på hur jag och de som jobbar med mig skulle kunna sprida vårt samarbetstänk och integrera givers gain överallt. Det finns egentligen inga begränsningar förutom i vårt eget tankesätt och det gäller att tänka positivt och framåt hela tiden och inte fastna i svårigheter och hinder.

Feb

03

2013

0
Inlägg
Så lyckas du driva företag tillsammans med din partner

Genom

Jenny Bengtsson Jenny Bengtsson

Många åsikter, tankar och synpunkter finns kring det här och i den här artikeln berättar Jenny Bengtsson, grundare av Photago AB, om de erfarenheter hon har av att driva företag med sin sambo, Filip Larsson.

Jenny Bengtsson är utbildad civilingenjör och gjorde en snabb karriär inom den branschen. Men efter ett tag så började hon så smått fundera över om det verkligen var det hon ville göra och efter en process av tankar så kom hon fram till att säga upp sig för att istället börja jobba tillsammans med sin sambo. En reaktion som Jenny mötte var att många hade haft liknande tankar och drömmar på att säga upp sig och göra något annat istället men inte vågat ta klivet. Men Jenny tog klivet och driver idag bland annat Photago AB tillsammans med sin sambo.

Hur får man utmaningen att jobba med sin partner att fungera
- Det påverkar hela vårt liv och det vi väljer att gör på vår fritid som att vi häromkvällen satt med budgetplanering vid köksbordet. Vi tycker det är roligt att göra saker tillsammans och vi är ett bra team. Saker blir så bra när vi gör det tillsammans. Det känns också som om det

Jan

28

2013

0
Inlägg
Innovation - nyckeln till framgång

Genom

Jan Andresen - Foto: Emelie Hannrup Jan Andresen - Foto: Emelie Hannrup

Jan Andresen, Creative Innovation Director på Glimworks som finns på Ideon Innovation i Lund, jobbar just med detta spännande ämne. Huvudsakligen går hans arbete ut på att skapa innovation i företagskulturen – ett arbete som inspirerar honom mycket. Jan är vidare övertygad om att innovation leder till framsteg både inom personlig utveckling och inom samhällsutveckling.

Men vad betyder egentligen innovation?
Nationalencyklopedin definierar innovation som ett ”förlopp genom vilket nya idéer, beteenden och tillvägagångssätt vinner insteg i ett samhälle och sedan sprids där”.

Innovation handlar alltså om att förnya och att hitta ett arbetssätt som inspirerar till förnyande. Jan tror dock att många företag missuppfattat definitionens innebörd:

- När företagen säger att de måste vara mer innovativa syftar de till att de måste skapa nya produkter när de egentligen bör hitta ett sätt att arbeta för en innovativ miljö.

Sverige och innovation
Jan menar fortsättningsvis att Sverige inte längre är lika innovativa som de en gång var.

- Sverige tycks ha stannat upp i utvecklingen; alla våra kända företag köps
upp eller lägger ner, säger han.

Lösningen, enligt Jan, är att förändra tänket kring vad innovation är. Jan tror nämligen att effektivisering och outsourcing har dödat en hel del av den

Okt

11

2012

0
Inlägg
Marknadsför dig själv på ett säljande sätt

Genom

Rasmus Biasi - Vesucon AB Rasmus Biasi - Vesucon AB

Men hur gör man egentligen? Rasmus Biasi tipsar om hur du marknadsför dig själv på bästa sätt med säljande egenskaper.
Rasmus är idag sälj- och marknadschef på Vesucon AB, men har arbetat i säljbranschen i över 15 år.
- Jag fick mitt första säljjobb när jag var 17 år, och insåg snabbt att det var något jag var duktig på, berättar han. Från början var jag duktig på att övertyga, och efterhand insåg jag att också var duktig på att skapa relationer.
Genom Vesucon håller han föreläsningar på temat Finn säljaren i dig själv och hoppas därmed kunna föra sina säljkunskaper vidare.
- Många har en nidbild av säljare som är jobbiga, inte lyssnar och bara bryr sig om att sälja - och det finns tyvärr en hel del sådana säljare. På grund av detta kan företagare ha svårt att ta till sig säljande egenskaper, som de egentligen behöver för att lyckas.
- Jag vill föra fram en mer positiv anda där säljaren kan uppfattas som en konsult, vän eller affärspartner snarare än bara ett irritationsmoment. Att sälja handlar inte om att övertyga, utan om att vara så självmedveten att man förstår att sälja inte är en färdighet man lär

Nov

08

2012

0
Inlägg
Storytelling för ökad business

Genom

Petra Ariton Petra Ariton

Petra har bred erfarenhet av ett antal branscher och driver idag en verksamhet som bland annat storyteller och skribent.bsp;
- Lyckad storytelling för ett företag ska beröra, engagera och övertyga, menar hon. Exempelvis handlar den reklam människor kommer ihåg bäst ofta om människor, som gör misstag och knäppa saker, men går att relatera till.
 
Hur fungerar storytelling egentligen?
- Berättelser är ju knappast något nytt utan vad människan i alla tider delat med varandra för nöjes skull, att dela information eller ökad förståelse. Enligt mitt koncept används storytelling som ett sätt för företag att beskriva sin verksamhet, historia och värderingar på ett mer intressant sätt än försäljningssiffror och diagram.
 
Bland positiva effekter av storytelling nämner Petra exempelvis en stärkt sammanhållning hos personalen, större igenkänning av företaget samt ökad omsättning.
 
- I dagens hårda konkurrens räcker det inte att hävda "bäst i test", även om din produkt är bäst på marknaden. Kunden bryr sig mer om en kampanj som berör och är minnesvärd på ett emotionellt plan såväl som ett rationellt.
 
Med anledning av att vi generellt läser kortare texter och tittar mer på bilder rekommenderar Petra att man justerar sin storytelling efter nulägets mediasituation.
 

Nov

08

2012

0
Inlägg
När kunden använder härskartekniker

Genom

Jennifer Lind - Fotograf Andreas Wanitzky Jennifer Lind - Fotograf Andreas Wanitzky

Visst stämmer det att kvinnor utsätts för härskartekniker oftare än män, men härskartekniker förekommer även i många andra typer av relationer. Ett sådant exempel är relationen mellan kund och leverantör. Enligt min erfarenhet är härskartekniker särskilt vanligt förekommande i relationen mellan en stor kund och en liten leverantör, alltså ett storföretag och ett mindre företag. 

Maktbalansen i dessa relationer har en tendens att bli aningen skev eftersom storföretaget har en kundroll och dessutom betydligt större muskler än det lilla företaget, som inte sällan är beroende av det större företaget för att få verksamheten att gå ihop.  Jag driver ett mellanstort städbolag och min erfarenhet av härskartekniker på storföretag är att den ofta kommer från de mest oväntade hållen, exempelvis från företagets receptionist. 

På många storföretag sitter människor som utövar någon form av härskarteknik som företagets styrelse helt säkert inte skulle sympatisera med, om de kände till att det förekom vill säga. Jag har mött receptionister på storföretag som uttalar sig nedsättande om små företag som är leverantörer till den ”Stora draken”. Det kan förekomma kommentarer som ” Du ska veta att det finns många andra företag som mer än gärna vill ta över ert uppdrag” eller antyda att den lillaOkt

28

2012

0
Inlägg
Älska hjälpa dina kunder – bli toppsäljare

Genom

Rasmus Biasi -  Photo: Philip Laurell Rasmus Biasi - Photo: Philip Laurell

Det är det som enligt honom är nyckelfaktorn till varaktig framgång inom alla former av försäljning.
- Jag älskar att hjälpa människor och jag tror att det är min enda hemlighet egentligen. Om man kollar på alla duktiga säljare som hamnat någonstans i livet så stämmer detta in på de allra flesta. Man behöver hela tiden påminna sig själv om varför man gör det man gör och hur man kan bli ännu bättre på att hjälpa kunden, menar han.

En annan sak som är otroligt viktigt enligt honom så är det att ha ett stort och inspirerande mål fortsätter han. Målet kan sedan revideras på vägen men det är viktigt att veta vart man är på väg och var någonstans det var man ville från början.
Jag läser också mycket. Att läsa är för mig ett sätta att utvecklas och lära mig mer av de som har kommit ännu längre än jag har fortsätter han. Att träffa eller kontakta många människor är också en nödvändighet om man vill göra många affärer.

Fundera på vem du vill vara och sätt det i relation till vem du blir i olika situationer. Det är vanligt att man själv glömmer bort att alla människor

Okt

12

2012

0
Inlägg
Öka din framgång som företagare med beröm

Genom

Elaine Breske Hirscher, regionsansvarig hos Vectura Elaine Breske Hirscher, regionsansvarig hos Vectura

Vi är inte lika bra på att ge beröm menar Elaine Breske Hirscher som är regionsansvarig hos Vectura. När hon började arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen på 90-talet sedan var hon ganska ensam som kvinna i en mansdominerad bransch. Och inte nog med det, med ekonomi och kommunikation med sig i utbildningsbagaget skilde hon sig rejält bland alla ingenjörer. Hon var tvungen att göra något speciellt, något spännande, för att bli accepterad och för att bli sedd och självklart hörd.
- Vad gör jag nu frågade jag mig själv. Jag ställde mig många frågor och när jag kom på denna: När presterar vi människor som bäst? Jo, när vi får bekräftelse, när vi får veta att vi behövs och är uppskattade. Då blir vi människor engagerade och motiverade säger Elaine Breske Hirscher.

Det var där i det ögonblicket som hon bestämde sig för att börja med att lyfta fram det positiva – inte bara hos andra människor utan även hos sig själv. Elaine ser till att jag har kul, att jobbet blir kul, att man har trevligt tillsammans, hjälps åt och får uppskattning – och att de ger varandra erkännande och feedback för det som de tillsammans åstadkommer.
- Idrotten,

Okt

09

2012

0
Inlägg
Konsten att ta tillvara på de interna resurserna vid expansion

Genom

Fotograf Andreas Wanitzky Fotograf Andreas Wanitzky

Det många chefer missar i en sådan situation är att gräva där de står och istället fokusera på att vidareutveckla och upptäcka nya sidor hos sina befintliga medarbetare. När jag har expanderat mitt städföretag genom att introducera nya affärsområden,
i det här fallet facility management tjänster, valde jag att låta några av mina befintliga medarbetare få chansen att vidareutvecklas genom att ta sig an nya roller som matchar deras personlighet. För mig personligen är det en trygghet att ta hjälp personal som jag litar på och känner mig trygg med, startsträckan är förstås kortare än om man väljer att istället anställa nya medarbetare. Boka regelbundet in medarbetarsamtal där ni inte bara diskuterar löneanspråk och karriärmässig utveckling. Sätt av lite extra tid för att ta reda på vad medarbetaren ägnar sig åt på fritiden, vilka styrkor han eller hon har och om personen i fråga har kompetenser eller färdigheter som de hittills inte fått utlopp för på jobbet. Det är en härlig aha- upplevelse när man upptäcker helt nya sidor och färdigheter hos de medarbetare som kanske varit anställda i flera år, utan att få möjlighet att nyttja sina styrkor.

Häromdagen hade jag lönesamtal med två medarbetare. Jag inledde med att


Sep

23

2012

0
Inlägg
En flexibel organisation är en förutsättning i en snabbrörlig bransch

Genom

Ludvig Friberger Ludvig Friberger

Därför har Ludvig Friberger VD för Carpet Vista lagt fokus på att bygga en snabbrörlig organisation. För att möta snabba förändringar omdefinieras deras medarbetare ständigt sina roller. Företaget premierar även ansvarstagande och att medarbetarna kommer med egna idéer. 

- Vi har en lång tradition i Sverige av ingenjörsdrivna företag med platt organisation, någonting jag tycker vi skall förvalta vidare i nästa generation av företag. Företag där alla vågar ifrågasätta och där idéer värderas lika högt oavsett var de kommer ifrån tror jag blir de som överlever förändrade förutsättningar bäst, menar Ludvig. 

För att en platt organisation skall fungera optimalt måste det enligt honom vara tydligt var den enes ansvar slutar och den andres ansvar tar vid. Det måste också vara tydligt inom vilka ramar varje person har befogenhet att ta beslut. Det ger en trygghet för alla parter. Ledaren måste alltid vara vaksam och identifiera de frågor som faller mellan stolarna så att ansvaret även för dem kan tydliggöras.

- När vi rekryterar görs det med siktet inställt mot en position som för tillfället måste fyllas men allteftersom vi lär känna den nya medarbetaren och medarbetaren lär känna verksamheten kan rollen omdefinieras. Efter hand som företaget och individen växer och omvärlden förändras finns det ofta orsak att ytterligare flera gånger omdefiniera rollen. När medarbetare själva får vara med och

Feb

08

2012

0
Inlägg
Generationsskiften i småföretag- både en utmaning och en möjlighet

Genom

Göran Eriksson Göran Eriksson

Detta sätter självklart fokus på frågan om generationsskifte. När det gäller generationsskifte talar man dels om skifte av ledning dels skifte av ägande.

- De företag där ägaren och företagsledaren tar upp frågan om generationsskifte tidigt med nästa generation och sedan planerar och förbereder detta  under lång tid, har störst möjlighet att genomföra ett generationsskifte som blir lyckat för samtliga inblandade parter, säger Göran Eriksson, advokat på Gärde Wesslau Advokatbyrå.

Göran Eriksson, som arbetar mycket med små- och medelstora företag och har medverkat vid flera generationsskiften, menar att det krävs väldigt goda förberedelser för ett lyckat generationsskifte. Ägarna känner ofta ansvar för de anställda och vill att verksamheten skall fortsätta i företaget även den dag de inte är aktiva längre.

Lägg stor vikt vid att hitta rätt efterträdare
-  Förberedelserna är så omfattande att de tar lång tid att genomföra om de skall genomföras korrekt. De innefattar framför allt rekryteringsprocessen av personer som verkligen är intresserade av att ta över företaget och aktivt driva detta, säger Göran Eriksson.

Om man har tur hinner man genomföra en fullständig process i denna del och även utvärdera om efterträdarna visar såväl intresse som förmåga att ta över den dag det är aktuellt. Genom

1 2 3 next totalt: 42 | visar: 1 - 20
Family Scribble

Logga in

Bloggers