Hem | Friskvård och hälsa | Är det skadligt att bleka tänder?

Är det skadligt att bleka tänder?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Tandläkare - Malin Boström Spehar Tandläkare - Malin Boström Spehar

Tandblekning har blivit väldigt populärt just nu av olika anledningar.

Vanligaste orsaker är att man har fula missfärgningar exempelvis av kaffe eller rökning, att man rent allmänt vill fräscha upp sitt utseende lite och vill känna sig lite yngre eftersom det är ett faktum att tänderna ofta får mörkare färg med åren.

- Det är både män och kvinnor som vill bleka sina tänder och på vår klinik är den äldsta personen vi blekt tänderna på 90 år men den vanligaste kunden är nog ändå en medelålders kvinna säger Malin Boström Spehar, legitimerad tandläkare på  Triangelns Tandläkargrupp  i Malmö.


Hur bestående är resultatet av tandblekning?

Enligt Malin Boström Spehar så går  resultatet tillbaka med tiden men inte helt till ursprungsfärgen om man bleker tänderna även om man missfärgar tänderna med exempelvis vin och tobak men resultatet håller sig bättre om man inte gör det.

- Efter några år kan man behöva "fylla på" blekningen lite men behöver då absolut inte bleka lika mkt som vid första tillfället menar Malin.

Risken för bestående skador är enligt henne liten om det görs på rätt sätt. Därför är det viktigt att göra blekningen under kontrollerade former hos någon som kan och har kontroll över resultatet.

- Köpa medel på nätet t ex är inte att rekommendera då man inte kan vara helt säker på innehållet. Att köpa färdiga skenor på nätet, apoteket el dyl är heller ej att rekommendera då de inte passar som de ska och därför finns det risk att vätskan läcker. Det innebär att blekmedel kommer ut i kontakt m tandköttet och kan fräta, skada mjukvävnaden fortsätter hon.

Man måste även ha kontroll på att tänderna är friska innan man börjar en behandling.
Om man bleker utan kontroll hemma kan man enligt henne även överbleka sina tänder vilket gör att de blir genomskinliga. Detta gör att tanden upplevs som grå, reflekterar ljuset från halsen och där är det mörkt och det är ju inte den effekten man ville ha så vi rekommenderar att man vänder sig till en tandvårdklinik framför att man experimenterar med sina tänder med allehanda hembehandlingar.

Det har dessutom trätt en ny riktlinje från socialstyrelsen i kraft 29/10 den innebär att det endast är tandläkare som får administrera blekmedel, om blekning görs av en tandhygienist måste det finnas en ansvarig tandläkare avslutar Malin Boström Spehar.

www.mintandvard.se - www.vagaskratta.se

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

5.00