Hem | Jobb och Karriär | Byta bana i livet?!

Byta bana i livet?!

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Av Anna Ström, VD Gourmetbudet Av Anna Ström, VD Gourmetbudet

De flesta när en dröm om att kunna göra något de verkligen brinner för. För många blir detta endast en dröm för man vågar helt enkelt inte ta steget att ”hoppa av” den tillvaro man byggt upp.

Jag har själv hoppat av en framgångsrik karriär som ekonomichef för att göra något som låg mig varmare om hjärtat. Jag slutade mitt arbete och visste inte alls vad jag skulle göra. Efter ett antal månaders time-out beslutade jag mig för att starta ett företag som skulle vara verksamt inom mat.

Det är nu fyra år sedan jag startade företager Gourmetbudet. Ett företag som levererar restaurangmat till dörren och projektleder kreativa event med mat i fokus. Jag har inte en enda dag på dessa fyra år saknat mitt förra statusfyllda liv, utan är snarare konstant lycklig över att inte längre befinna mig i ”ekorrhjulet” och över att få arbeta med något jag brinner för.

Ett antal frågor har jag märkt att flera ställer sig när man funderar på att byta karriär. Samma frågor som jag själv funderade över och som fungerade som hinder länge innan jag vågade ta steget:

1. Hur ska jag ha råd att göra något annat?
Du har råd. Börjar du se över din ekonomi finns det mycket utgifter du kan påverka. Det finns flera sätt att snåla på – lägga om lån, byta teleoperatör, planera matinköp, handla på billiga varuhus, önska sig kläder till barnen i födelsedagspresenter etc. Du blir kanske tvungen att gå ner något i levnadsstandard men får så mycket annat istället (mer tid tex).

Personligen lever jag och min familj mycket mer ekonomiskt idag vilket endast har bidragit positivt, i synnerhet för barnens del. (Som blir mindre bortskämda och mer tacksamma för det de får).

2. Vad ska jag göra om jag inte gör det jag gör? Vad kan jag egentligen?
Fråga dig själv vad du alltid gillat. Vad har du en naturlig fallenhet för? Du kan ta hjälp av någon som står dig nära. Själv frågade jag min man vad han tyckte jag var bra på. Han nämnde ett par saker, och avslutade med ”och så är du ju så himla bra på att laga mat”. Det fick mig att besluta mig för att börja jobba med mat. Sen återstår att hitta något konkret att göra inom det området.

Du behöver inte nå ditt drömjobb direkt, utan kan börja med något som ligger i närheten. Jobba som butiksbiträde om du när en dröm att starta en butik eller börja servera om du en dag vill driva restaurang tex.

3. Vad ska folk i min nära omgivning säga? Stora delar av min identitet och självbild är uppbyggd kring mitt arbete och utbildning.
Sanningen är att folk inte bryr sig så mycket som man tror. Det var förvånansvärt få som reagerade när jag hoppade av min karriär. I mitt huvud var steget ofantligt mycket större än för omgivningen. Om någon tycker att du är konstig, så är det ofta för att de är avundsjuka. Många vill ändra sitt liv, inte alla vågar det.

4. Ska jag slänga bort flera års studier?
Du slänger aldrig bort din utbildning. Du kommer alltid få användning för det du lärt dig, vad du än gör. Kanske på ett annat sätt än det du gjort tidigare, men din utbildning och din arbetslivserfarenhet kommer du nyttja även framöver.

Jag har själv stor nytta av mina kunskaper inom ekonomi i redovisningen av Gourmetbudet. Även affärsutvecklingsperspektivet har jag med mig i utvecklingen av mitt egna bolag. Min utbildning gör även att jag bemöts på ett visst sätt, även om jag idag längre inte är ekonomichef utan egenföretagare.

Slutligen vill jag poängtera att alla hinder man ser när man går och funderar på att göra något nytt inte är alls så stora som fördelarna. Varje gång du känner tveksamhet eller blir bemött på något tråkigt sätt så berätta tyst för dig själv allt du får – mer egen tid, mer glädje i ditt arbete, mer skratt i vardagen, mindre formellt och stelt, mer tid med barn och kompisar – eller vad det nu kan vara.

Lycka till!

Anna Ström
www.gourmetbudet.se

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

5.00