Hem | Jobb och Karriär | Att skriva effektiva och målgruppsanpassade texter är ingen konst

Att skriva effektiva och målgruppsanpassade texter är ingen konst

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Malin Hankin Malin Hankin

Att skriva är bland det roligaste som finns. Eller hur? Men visst kan det ta emot ibland och vara svårt att komma igång.

Ämnet kan kännas luddigt och odefinierat. Vad är det jag ska åstadkomma egentligen? Vem kommer att läsa det här? Skrivande handlar om att ha fokus, sikte på målet och tydliga riktlinjer. Följ mina enkla råd så blir det lätt och roligt att skriva effektiva och ändamålsenliga texter.

Du ska skriva en text och deadline närmar sig. Du vet inte riktigt hur du ska formulera dig och för att vara helt ärlig vet du inte heller exakt vart du vill komma. Du känner dig inte riktigt på humör just nu, är lite trött. Det är bättre att vänta tills efter lunch. Eller tills imorgon. Om en stund har du nog fått lite inspiration eller så hjälper det säkert med en kopp kaffe. Känner du igen dig?

Bara sätt igång och skriv!
Om så inledningen lyder "Jag vet inte riktigt hur det ska gå till men jag ska skriva en analys om det här företagets ekonomiska utveckling efter 2003 och det känns jäkligt motigt". Sedan är du igång. Hjärnan sätter fart och börjar planera, strukturera, kategorisera och kasta fram idéer. Du börjar leta bland gamla mejl och rapporter, pärmarna åker fram, du raderar, du flyttar, du inflikar och ändrar.

Vem ska läsa?
Mitt i all denna kreativitet slår det dig att du inte kan vända dig till allt och alla. Vem ska den här informationen egentligen riktas till? Är det en handledare på skolan du vill imponera på? Är det experter inom ett visst område ska läsa? Är det anställda på företaget? Är det företagets kunder? Håll målgruppen i tankarna under hela skrivprocessen. Använd ord som du kan tänka dig tilltalar dessa läsare och skala bort allt som inte är relevant för dem.

Vad är syftet?
Här gäller det att tänka till. Du vill uppnå något med din skrivelse – vad är det? Är din uppgift helt enkelt att informera, eller vill du kanske engagera, ifrågasätta, åstadkomma förändring, påvisa orättvisor eller få till stånd någon form av motprestation? Det kan dessutom finnas ett syfte i syftet. Du kanske vill påvisa de grava orättvisorna samtidigt som du avslöjar hur varmhjärtad och skärpt du själv är…? Oavsett vilket syftet är ska du själv vara helt på det klara med vad du vill åstadkomma. Utifrån det formulerar och strukturerar du din text.

Textens längd och omfattning
Ofta föreligger någon form av begränsning – så här många sidor eller tecken antingen får eller ska texten vara. Då måste du fördela utrymmet så att alla punkter får den plats de behöver och så att det blir balans i det hela. Skala bort så mycket du bara kan. Var kritisk! Skala bort mer. Gör bisatser av satser, ersätt meningar med exakta och målande adjektiv och undvik för guds skull att upprepa dig själv. Väg varje mening. Show no mercy. Jag brukar se framför mig en vattenstråle eller ett rakt nedstigande led - varje mening ska leda fram till nästa. Tänk kronologi.

Vanliga misstag
Många skriver som de talar, vilket kan bli väldigt otydligt för läsaren. Var noga med att skriva fullständiga meningar med skiljetecken på rätt ställe. Särskrivningar är hemska och måste förbjudas. Är du osäker så lyssna på hur du uttalar orden. Sitter de ihop eller inte? Vaga formuleringar som egentligen inte uttrycker något har inget existensberättigande. Antingen stryk eller ersätt med något eldigare. Det som sätts på pränt kan hamna var som helt. Med ditt namn på. Det är du som är konstnären – skapa alster du är stolt över!

Det finns kanske någon (men det tvivlar jag på) som kan skriva en bra text från början till slut, sätta den sista punkten och med det vara färdig. Att skriva är (för de flesta av oss) en process där slutet påverkar början och varje nytt stycke kräver att något annat inflikas, förtydligas eller helt enkelt stryks. En bra text är en genomarbetad och genomtänkt text som läsaren känner är relevant för just henne eller honom och som har ett tydligt budskap. Det fixar du – bara sätt igång och skriv!

Malin Hankin, HankinCopy

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0