Hem | Jobb och Karriär | Så fixar du drömjobbet

Så fixar du drömjobbet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Foto Karin Kronfält Foto Karin Kronfält

Genom att ha koll på vad arbetsgivaren letar efter kan vi öka våra chanser att få de jobb som vi vill ha menar Linus Zackrisson, rekryterare och VD på företaget Min Karriär.

De flesta vet att ett CV ska fungera som en sammanfattning om en själv där kontaktuppgifter, arbetserfarenhet, utbildning, språk, referenser och övriga meriter bör finnas med. Det som många missar är dock att förklara vad de olika erfarenheterna faktiskt innebär, eller att de erfarenheterna som man väljer att lista egentligen inte hör dit.

- Smådetaljer som att du en gång målade din morfars staket är aldrig relevant, påpekar Linus Zackrisson.

Samtidigt som ditt CV och personliga brev gärna får vara stilfullt är det lika viktigt att det står ut. Ett bra sätt att lyckas med båda delarna är att ha en väl genomarbetad layout tycker Linus.

- Använd till exempel färgade linjer och tänk till en extra gång hur du ska lägga upp ditt CV layoutmässigt. Men se till att layouten inte tar överhanden, det är fortfarande innehållet som är viktigast.

Hitta rätt fokus
Strukturen på brevet liknar Linus med en tidningsartikel, där det viktigaste kommer först. Ingressen talar om varför du ska ha jobbet och efter ingressen följer det mest meriterande, exempelvis ditt senaste jobb eller utbildning. Det är först i slutet du bör berätta hur de är som person privat sett.

- Fokusen bör ligga på vad du kan göra för företaget, det är det vi arbetsgivare letar efter, berättar Linus. Hur du kan använda företaget för att utvecklas själv är inte alls lika intressant som vad du kan göra för att utveckla företaget, hur du kan lösa våra problem.

Genom att belysa de erfarenheter som är mest relevanta för jobbet visar du tydligt att du inte bara passar för jobbet utan även att du är påläst och vill arbeta på just deras företag.

- Kan du koppla erfarenheter till den punkten som står högst upp i vad de söker hos den person de vill anställa ska man göra det, fastställer han.

Har du däremot svårt att själv komma på vad du är bra på föreslår han istället att du ska ta hjälp av en vän eller byta ut ordet ”har” mot ”kan”. På så sätt får du fram vad du faktiskt har för kompetens och vilka färdigheter du kan nämna i brevet och på eventuell arbetsintervju.

- Medan ditt CV är mer professionellt är intervjun mer personlig; intervjun är en dialog, inte ett förhör. Ställ därför motfrågor, berätta om dig själv och försök vara så avspänd som möjligt, avslutar Linus.

Linus 7 tips för att knipa drömjobbet:

1.      Utgå från dig själv och det som du vill. Sök bara de jobb du själv vill ha och inte bara jobb som dyker upp.
2.      När du hittar drömjobbet, ring personen som står som kontaktperson och för ett samtal med personen – skapa personlig kontakt.
3.      Gör en ordentlig research om företaget. Prata med någon du känner som arbetar där, kolla hemsidan eller vad som helst som ger dig en bra grund.
4.      Skriv ett relevant CV med snyggt foto och snygg design.
5.      Vinkla det personliga brevet till vad du kan tillföra på företaget.
6.      Förklara varför du vill jobba på just det företaget.
7.      Var ärlig, trevlig och framåt på arbetsintervjun.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

1.00