Hem | Jobb och Karriär | Tänk på detta när du ska starta eget

Tänk på detta när du ska starta eget

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Tänk på detta när du ska starta eget

Entreprenören Jennifer Lind tipsar om hur du får en god start för ditt företagande

Vad bör man som nybliven egenföretagare tänka på, och vilka fällor ska man undvika att gå i?
Jennifer sitter i styrelsen i Moderaternas Företagsråd samt är ägare till och driver Städsällskapet, ett heltäckande städföretag i Stockholms län.
 
- Det är viktigt att som ny företagare sätta såväl långsiktiga mål som korta, säger Jennifer. De långa målen är visionära, de korta visar hur man ska ta sig dit. Därför är det också viktigt att hela tiden utvärdera vad man gör och hur väl det faktiskt fungerar.
 
Hon understryker också vikten av att skaffa sig bra kontakter i den bransch man verkar i.
 
- Vad gäller marknadsföring är det viktigt att marknadsföra sig själv och sitt personliga varumärke parallellt med företagets, menar hon. Då får man på sätt och vis en dubbel marknadsföring, och förknippar sitt namn med företaget.
 
Vilka misstag bör man undvika som ny företagare?
- Framför allt är det viktigt att inte sätta sig i skuld och låna upp för mycket pengar. Att hålla ordning på ekonomin är jätteviktigt, känner man sig osäker är det bättre att anlita professionell hjälp.
- Det gäller att hitta prisvärda lösningar den första tiden i företaget. När ekonomin blivit lite mer stabil kan man satsa hårdare.

Tips:

  1. Lägg upp en genomtänkt affärsplan med lång- och kortsiktiga mål. Utvärdera kontinuerligt och se vilka insatser som gett resultat och inte, och förändra sedan därefter.
  2. Håll koll på ekonomin från början. Skapa en god relation med banken och låna inte för stora summor för tidigt. Satsa på prisvärda företagslösningar och utöka först när du har ett tillräckligt stort kapital.
  3. Nätverka! Leta upp mingel och events som passar för branschen du verkar i och knyt kontakter.
  4. Utmärk dig bland konkurrenterna genom att alltid vara trevlig, framåt och positiv. Att symbolisera trygghet är en otroligt attraktiv faktor för kunderna.
  5. Se fördelarna med att vara småföretagare. Där stora företag lätt blir opersonliga har småföretagare förutsättningar att växa, genom goda kundrelationer och ständigt bra service.

Text: Emelie Caiberth

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0