Hem | Jobb och Karriär | Så skriver du det personliga brevet

Så skriver du det personliga brevet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Linus Zackrisson Linus Zackrisson

När man söker jobb är det oftast det personliga brevet som känns jobbigast att utforma.

Tanken på att ett välformulerat brev kan leda till drömjobbet gör att många uppfattar denna del av ansökningsprocessen som väldigt ångestladdad. Linus Zackrisson är karriärcoach och expert på rekryteringsfrågor. Här delar han med sig av sina erfarenheter och tips på hur man skriver ett bra personligt brev, och därmed ökar chansen att få det jobb man söker.

- Det viktigaste med ett personligt brev är att det är säljande, och att det tydligt framgår vad du kan tillföra arbetsgivaren, berättar Linus Zackrisson.
 
Då konkurrensen på arbetsmarknaden idag är hård, krävs det att man lyckas sticka ut och sälja in sig själv med sin jobbansökan. Linus Zackrisson berättar att man som rekryterare först tittar igenom de ansökandes CV:n. De med rätt profil går vidare i rekryteringsprocessen och då får det personliga brevet en betydande roll. Enligt Linus blir folk allt bättre på att skriva personliga brev, även om många fortfarande har problem.
 
- Ett vanligt misstag är att breven är alldeles för bakåtblickande. Som rekryterare är jag inte intresserad av din livshistoria, utan vill veta vad du vill och kan göra för oss. Varför vill du jobba på just den här arbetsplatsen?
 
Längd och Innehåll
Att bestämma hur mycket och vad som ska tas med i det personliga brevet är ofta svårt. Hur långt ska brevet vara och hur bör fördelningen mellan personlig och yrkesrelaterad information se ut? Linus Zackrisson anser att ett brev ska vara max en sida långt, och inte innehålla särskilt mycket privata upplysningar.
 
- I Sverige är det lite tradition att ha med ett par meningar om privatlivet, medan man i Danmark fokuserar på jobb och ingenting annat. Jag tycker att en eller två meningar är lagom.
 
Linus har själv sett skräckexempel på långa personliga brev, där den arbetssökande misslyckats med att sälja in sig själv trots en gedigen kompetens. Motsatsen är inte heller ovanlig.
 
- Det är jättevanligt att man får in CV:n och personliga brev som låter väldigt fina, men skrapar man lite på ytan finns det inte lika mycket substans i dem. Titlar som slutar på ”manager” behöver exempelvis inte bevisa att de ansökande har haft särskilt stort ansvar.
 
Anpassa brevet
Enligt Linus Zackrisson kan man använda en grundmall när man skriver sitt personliga brev, men det är viktigt att skräddarsy innehållet efter respektive tjänst man söker. Språket i brevet ska också vara korrekt, då det ger ett mer professionellt intryck.
 
- Ett tips är att läsa igenom brevet innan man skickar in det till arbetsgivaren. Ett enkelt knep för att undvika onödiga misstag, säger Linus Zackrisson.
 
Trender
Som rekryterare har Linus Zackrisson observerat några trender gällande de personliga brev som arbetssökande skickar in. Nedan följer några av de trender som Linus är positiv till. Läs och inspireras.
 
1.      Underrubriker i brevet.  Allt fler använder underrubriker inne i det personliga brevet, som ”varför söker jag det här jobbet?” och ”Vad kan jag göra för er?”. Det bidrar till en tydlighet som rekryterare gillar.
2.      Mer säljande. Arbetssökande blir bättre på att sälja in sig själv, även om många har en bra bit kvar. Är det någonstans man faktiskt får berätta att man är lite duktig så är det i sitt personliga brev. Passa på!
3.      Informella huvudrubriker. Rubrikerna överst i personliga brev blir alltmer informella. Formella rubriker som ”ansökan till tjänsten som...” har övergått till en mer informell ton som ”här har ni er nästa medarbetare”
4.      Grafiskt snygga. Liksom med CV:t lägger arbetssökande också mer tid på att skapa ett grafiskt snyggt personligt brev. Innehållet är viktigast, men det får gärna vara grafiskt snyggt också! Viktigt är att hålla samma grafiska tema CV och personligt brev. De måste tala samma grafiska språk.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0