Hem | Jobb och Karriär | Ta chansen och jobba utomlands

Ta chansen och jobba utomlands

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Richard Svensson Richard Svensson

Det är bra att sikta in sig på stora företag eftersom de har ett stort spann, säger Richard Svensson.

Han har själv utövat sitt yrke inom hotell och restaurangbranschen i många länder under många år. USA, Tyskland, Frankrike och Irland bara för att nämna några av dem. Nu hjälper han människor att få samma chans att börja jobba utomlands. Han driver företaget Me in a Box som rekryterar till Dubai, inom just hotell och restaurangbranschen.
 
Innan man kastar sig in i sitt sökande efter en arbetsplats, som kanske kommer att befinna sig på andra sidan jordklotet, så är det alltid bra att sätta sig ner och lägga upp en plan, menar Richard. Han föreslår att du gärna kan fundera lite på vilken kedja du kan tänka dig att jobba inom.  Vilka är dina drömmar och amibitioner?
 
Enligt honom så har vi svenskar en stor fördel eftersom vi lär oss engelska tidigt i skolan jämfört med många andra länder.
 
- Detta ger oss ett rejält försprång, och gör att vi kan utöka vår valmöjligheter.
Vi har oftast en hög arbetsmoral, är lojala och plikttrogna. Egenskaper som står högt i kurs utomlands.
 
Välvårdade är vi ofta också vilket är viktigt inom servicebranschen, tillägger Richard.
Med andra ord: Svenskarna är omtyckta arbetstagare utomlands. Detta gör att vi har möjlighet att ta ut svängarna en hel del och kan söka jobb i många länder.
 
- Satsa gärna på de större hotellkedjorna i de stora städerna, eftersom det oftast har en hög rotation på sina positioner och därigenom ger stora möjligheter för att avancera, säger Richard.
 
Dubai kan fungera som språngbräda
Får man väl in en fot i en av de större internationella hotellkedjorna i någon av de större städerna så öppnas det dörrar, enligt hans erfarenhet. En hel del sådana. Detta kommer att ge dig möjlighet att kunna förflytta dig i stort sett över allt eftersom hotellen även rekryterar internt.
 
Här är Dubai en alldeles utmärkt plattform att börja med, eftersom alla stora hotellkedjor finns på plats, ofta med en hög omsättning och därigenom krävs det oerhört mycket personal. Dubai kan då fungera som en optimal språngbräda för din karriär, förklarar Richard.
 
- Med andra ord, så är det perfekt att påbörja eller bredda sin yrkeskarriär  inom några av de stora internationella kedjorna, konstaterar Richard.
 
Fyll på din erfarenhetskvot
 Att söka sig till Dubai kommer också att fylla på din erfarenhetskvot då du kommer att få en unik insikt i Mellanösterns kultur, både när det gäller matkulturer och sociala strukturer.
- Detta är värdefulla insikter och anses som en merit när det är dags att söka sig vidare, eftersom dessa mångkulturella erfarenheterna välkomnas inom branschen.
Saker som hälsningsfraser och kroppsspråk är sådant som man bäst lär sig på plats, i praktiken, säger Richard.
 
Passa på att lära dig så många sociala koder som möjligt. Detta ger dig meriter som är ovärderliga, är också ett tips han ger.
 
- Men det är viktigt att du är fortsatt flexibel och inte rotar dig utan låter dörrarna står öppna för nya, spännande möjligheter, säger Richard.
 
Sätt upp relevanta mål
Richard berättar även att det är viktigt att sätta upp mål för att komma vidare och nå en viss position.
 
- Börja med att sätta upp ett mål på till exempel ett år, föreslår Richard.
Om ett år ska jag nå den eller den positionen. För att detta ska ske så krävs att jag gör si eller så. Att jag satsar på det eller detta. På det viset sporrar man sig och utmanar sig själv till att sträcka sig lite längre varje gång.

Våga bli en vinnare
 Det handlar mycket om att våga, konstaterar Richard. Att man vågar ta steget och ge sig ut. Att  inte låta sig hindras av vad andra tycker om att man till exempel vill jobba utomlands.
- Ta mod till dig och våga satsa på ditt drömyrke eller sträva efter en annan position. Det är berikande och kommer att stärka ditt självförtroende. Dessutom kommer du att lära känna en massa nya, intressanta människor.
 
Din mentala och sociala vinst är enorm, enligt honom. Du kommer att ta del av många olika kulturer med allt vad detta innebär. Mat, religion, mode, arkitektur osv. Mycket som många människor aldrig kommer att få uppleva.
 
- Möjligheternas dörrar är i stort sett oändliga. Det är bara att öppna dem och våga ta klivet, avslutar Richard, med eftertryck.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0