Hem | Jobb och Karriär | Jobbsökandet avslutas inte med anställningsintevjun

Jobbsökandet avslutas inte med anställningsintevjun

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Nina Jansdotter Nina Jansdotter

Karriärcoach Nina Jansdotter har en del bra tips på hur du ökar dina möjligheter att följa upp arbetsintervjun på ett sätt som kan hjälpa dig att landa jobbet.

Innan du lämnar intervjun kan det vara bra att fråga hur rekryteringsprocessen ser ut så du vet hur länge det förväntas ta innan du får besked. Att ringa och fråga hur man ligger till kan anses som påfluget säger Nina och råder till att bara ringa om man har frågor som rör jobbet och som inte redan besvarats i annonsen eller i intervjun.

-Gränsen till att man verkar desperat och eller tjatig kan dock vara hårfin. Många rekryterare ogillar att man bara hör av sig för att fråga ”hur det går”.

Håll dig färsk i minnet
Något Nina rekomenderar är att du efter avslutad intervju skriver ett kort och artigt tackmail där du visar att du är fortsatt intresserad. Då påminner du dem om att du finns och du märks lite extra bland de andra ansökningarna.

-Om intervjun kändes bra tycker jag att du ska kontakta dina referenser så de har dig färsk i minnet ifall de får ett samtal från din tilltänkta arbetsgivare.

Fortsätt visa intresse
Ett av Ninas tips som gäller här som i så många andra situationer är att följa företaget på sociala medier. Var aktiv och delta i diskussioner och dela intressanta saker företaget postar. Det är även en god ide att läsa på mer om företaget för att få en aning om vad du ska ha för löneanspråk om du har turen att gå hela vägen.

Även om intervjun kändes lyckad kan konkurrensen vara hård och det kan ha gått bra för fler än dig. Ninas bästa tips att ta tillvara på den energin som en lyckad intervju ger till att söka ytterligare jobb.. Arbetsgivare är medvetna om att de flesta kandidater söker många jobb men vill ändå känna att deras tjänst är det som sökanden värderar högst.-Försök inte spela ut olika arbetsgivare mot varandra, det förlorar du bara på själv.

Lär dig och utvecklas av mötet
De människor du träffar under intervjun kommer du med stor sannolikhet att träffa igen, Världen är ganska liten och man möter ofta samma människor flera gånger under sin karriär säger Nina och råder vidare.

– Varje möte är ett sätt att utvidga ditt kontaktnät så bränn inga broar!
Om du inte fick jobbet kan det också vara läge för dig att fråga om det är ok om du får lite feedback på vilket intryck du gjort under intervjuprocessen så att du lär dig mer och utvecklas och därför har större chans på nästa jobb du söker, enligt Ninas erfarenhet är många villiga att ge råd och stöd där även om alla inte vill lägga den tiden.

–Fråga! Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0