Hem | Jobb och Karriär | Tipsen för dig som vill jobba utomlands

Tipsen för dig som vill jobba utomlands

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Charlotte Wibäck - Foto: Stefan Rydesjö Charlotte Wibäck - Foto: Stefan Rydesjö

Charlotte Wibäck har länge arbetat som kommunikationsspecialist inom FN, där hon arbetat i krisdrabbade länder så som Mali, Sri Lanka och Burma – ofta utan att veta om hon skulle överleva.

Ändå ser hon tillbaka på sin erfarenhet i, som hon själv benämner det, ”Livets bästa skola”, med ödmjukhet och stora förhoppningar om att kunna inspirera andra till att också bidra med sina kunskaper.

Att ha en internationell karriär behöver självklart inte alls vara lika dramatisk som den karriär Charlotte Wibäck valde innan hon tog sig an arbetet som VD på Animech Life Communications, där hon fick fortsätta arbeta med kommunikation som gör skillnad. Om man ändå väljer att gå samma internationella väg som Charlotte finns det dock vissa saker som man bör tänka på.

- Ta reda på så mycket du kan; vad de talar för språk, vilka fraser som du behöver kunna säga, var du kan handla mat och hur deras kultur ser ut. När du väl är där kommer ingen hjälpa dig – du är där för att hjälpa andra, berättar Charlotte.

Viktigt att vara försäkrad
Det finns olika kontrakt inom FN, både långa och korta, som gör det möjligt för dig att pröva på livsstilen en period. Oavsett längd på kontrakten innefattar de dock inte alla förnödenheter och en viktig del i förberedelsen är därför att ha medel i sitt förfogande om något händer.

- Ha en bra försäkring innan du åker iväg, speciellt en sjukhusförsäkring och olycksförsäkring är viktigt. Att man blir sjuk är snarare en regel än ett undantag, men blir man långvarigt drabbad är det viktigt att vara försäkrad och ha rätt till hjälp, säger hon.

”Duktig på att säga hej och hejdå”
Är man väl förberedd ska man dock inte vara rädd för att bidra till dessa länder. Charlotte talar med glädje om sin spännande tid och ser det som en naturlig del av henne.

- Jag har rest hela livet, men för den som inte är uppväxt med livsstilen är det nog en fördel om man har en övertygelse - det är viktigt att man brinner för att hjälpa andra människor. Så länge du har det kommer du att få en fantastisk upplevelse och lära dig saker som du inte kan lära dig någon annanstans, fortsätter Charlotte.

För att kunna ta in dessa intryck och kulturer är det dock viktigt att lyssna och vara ödmjuk inför sina begränsningar, menar hon.

- Det gäller att man kan anpassa sig. Alla som arbetar med FN och olika välgörenhetsorganisationer blir väldigt duktiga på att säga hej och hejdå, till exempel. Alla har en begränsad tid på varje plats, varför nätverkandekunskaperna snabbt utvecklas i sådana här arbeten – till slut blir alla lika duktiga och sociala, konstaterar Charlotte Wibäck.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0