Hem | Jobb och Karriär | Arbeta med din självkänsla under arbetslösheten

Arbeta med din självkänsla under arbetslösheten

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Arbeta med din självkänsla under arbetslösheten

I sitt arbete som coach möter Nina Jansdotter ofta människor som blivit arbetslösa.

Hon har upptäckt att många av dem behöver arbeta med sin självkänsla.
– Det är tufft att vara arbetssökande. I mötet med myndigheter och andra gäller det verkligen att veta vem man är och att man känner sig värdefull trots att man inte har något jobb, säger hon.

Nina Jansdotter är beteendevetare, coach, föreläsare och författare. 2013 kom boken ”Arbetslös men inte värdelös”, som Nina skrivit tillsammans med coachen Beate Möller. Nina anser att synen på arbetslösa som lite mindre värda lever kvar i många sammanhang. Många känner skam över att inte ha något jobb.
– Vi är så fokuserade vid vad vi gör och inte gör i vår kultur, men du är inte ditt jobb. Du är värdefull för att du är du, säger Nina.

När Nina möter nya människor brukar hon fråga: ”Vem är du?” istället för ”Vad gör du?”. Hon har märkt att många tycker det är konstigt att få en sådan fråga. Den blir en påminnelse om att vi är mer än vad vi gör. Nina har också förstått att det känns motigt för en hel del arbetssökande att vara ute bland folk, eftersom man ofta får frågan: ”Vad gör du?”.
– Gör du ingenting som är intressant just då så är det ju inte så spännande att vara ute och nätverka. Men det är verkligen då du behöver det, säger Nina.

Omgivningen fokuserar ofta på hur det går med jobbsökandet och det är lätt att glömma bort hur människan mår i den processen, menar Nina. Men arbetslösheten kan också vara ett tillfälle för den som drabbats att bli medveten om sin dåliga självkänsla.
– Om du tar väldigt illa vid dig när du blir av med jobbet, om du själv tycker att du är en ”nobody”, då är det naturligtvis en spegel av att du har ganska låg självkänsla. Det kan vara en katalysator till att förstå att du behöver jobba med detta. Den låga självkänslan finns ju kvar även när vi har jobb, men då maskerar vi den, förklarar Nina.

Hur kan man då göra för att behålla eller förbättra sin självkänsla under arbetslösheten? Nina har flera olika råd att ge.
– Känner du att du börjar dippa och att dina tankar blir väldigt negativa, då är bra att be om hjälp. Gå till en kurator eller terapeut så att du inte störtdyker i sådana djupa hål. Det finns också mycket böcker att läsa och massor med intressant fortbildning om personlig utveckling på internet.

Ett annat tips från Nina är att gå med i grupper för arbetssökande på facebook och linkedin. Där läggs annonser ut om lediga jobb och medlemmarna kan stötta och peppa varandra.

För att inte isolera sig kan det vara bra att ta sig ut på mingel, mässor och olika event, tycker Nina.
– Man får träna sig på att göra en presentation av sig själv som känns OK. Du kan till exempel ta någon liten kurs och säga: ”Just nu läser jag projektledning”. Det är viktigt att inte fastna i att du är arbetslös och totalt värdelös, men också erkänna tankarna som kommer, säger hon.
Nina föreslår att man skriver dagbok och reflekterar över vad det är för tankar man har om sig själv.

Andra viktiga saker att tänka på är att behålla dygnsrytmen, att motionera, göra roliga saker och att ha rutiner.
– Sätt upp mål, boka in tid för att aktivt söka jobb, men också tid då du är ledig. Allting blir en enda sörja annars, säger Nina och fortsätter:
– En del människor lyckas göra meningsfulla saker som att bejaka hobbies eller jobba ideellt. Om du orkar hålla livsgnistan uppe så gör du ett bättre intryck och det brukar öka möjligheten att få jobb.

Ninas erfarenhet är att de flesta jobb idag förmedlas genom nätverk. Att vara anställd på heltid, många år på samma ställe är något som håller på att försvinna, menar hon. Stora företag läggs ner. Småföretagare har inte råd att anställa utan jobbar ofta med frilansare.
– Det är ett systemskifte på gång. I A-kassesystemet sätts många käppar i hjulet för de friare former som många arbetar under. Systemet har inte hängt med den nya arbetsmarknaden. Man utgår ifrån att människor vill fuska, snarare än att allt jobb är bättre än inget jobb. När man möter sådana hinder som arbetssökande gäller det att stå upp för sig själv och sina rättigheter, att man kan tala för sig och hitta vägar fram.

Ingrid Byström

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0