Hem | Kommunikation och ledarskap | Inventera dina jantehattar - lyft dig själv och andra

Inventera dina jantehattar - lyft dig själv och andra

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Tomas Gunnarsson Tomas Gunnarsson

Tomas Gunnarsson är IT-konsulten som för många år sedan sadlade om och blev samtalsterapeut, ledarskapscoach och grupputvecklare.

Utifrån ett genuint intresse för människor och lite av en slump sadlade han om i livet och vill nu hjälpa oss att må bättre – i denna anda har han skrivit en bok ”Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra”. Han börjar med att beskriva bakgrunden avseende hur Jante fått så stort grepp om framför allt oss svenskar för att sedan visa på många vardagsnära exempel.

Boken är skriven på ett lätt språk, utan pekpinnar och med många exempel på beteende som man känner igen från vardagen. Som läsare blir man introducerad för nya begrepp som bl.a. Jante-hattar, Duga-hattar, Duga-trappan och Giraffspråk utan att man blir förvirrad. Man blir däremot ofta eftertänksam och det kan ta tid att läsa boken.

- Jag har medvetet lagt upp boken på så vis då man inte ska läsa den från pärm till pärm i ett streck utan ta det i sin egen takt och reflektera säger Tomas.

Nu undrar du kanske vad detta har med entreprenörskap och försäljning att göra?

Det hänger ihop på två sätt:
– Det är faktiskt så att försäljning rör sig om relationer och relationer är mellan människor.  Ju bättre du känner igen ett beteende hos din partner desto lättare att möta.  Ju bättre du mår och ju självsäkrare du är desto lättare att ”ha ett leende på läpparna”.
Jag ser att många människor inte värderar sig så högt, jag vill få folk att känna att de verkligen duger säger Tomas.

Börja med att inventera dig själv och hur du gör, ta det i den takt som passar dig. Det är inte frågan om någon snabbfix, det är vanor och beteende som ska justeras – det måste få ta tid. När du inventerat dina ”Jante-hattar” så kommer du vidare i processen och börjar beväpna dig med ”Duga-hattar” i kampen mot att hålla sig själv och andra tillbaka.  Ju bättre du blir på att byta till dessa positiva hattar ju lättare blir det att kliva uppför ”Duga-trappans” fem steg mot sund egoism och sund altruism.

Idag ska man synas och sticka ut från mängden på ett sätt som krockar med det invanda jantebeteendet där man uppmanas att hålla sig själv och andra tillbaka. Det är väldigt stressande för många och leder till att man mår dåligt  fortsätter Tomas och tar exempel från sociala medier där man ska sticka ut för att märkas i det tilltagande bruset. Samtidigt finns han själv på Facebook för att kunna nå ut med sitt budskap till fler och få oss alla att ha "hattkoll" på sig själva och varandra för att må bättre.

- Ge dig in i kampen för att överlista Jante, det är det värt både som person, medmänniska och som arbetstagare/entreprenör avslutar Tomas Gunnarsson med eftertryck.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0