Hem | Kommunikation och ledarskap | Allas röst förtjänar att höras

Allas röst förtjänar att höras

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Sven Sigling Sven Sigling

Rädslan att tala inför andra hindrar oss ofta från att kommunicera så som är nödvändigt idag.

Vi behöver lära oss konsten att tala och övertyga redan i tidig ålder.

Vad är egentligen retorik, och varför är det så viktigt? Retorikcoach Sven Sigling menar att retoriken använder vi varje dag när vi kommunicerar med andra människor vare sig vi är medvetna om det eller inte. Idag är det också viktigare att kunna föra en tydlig kommunikation då mängden information vi omges av har ökat dramatiskt. Men det är skillnad på att vilja och ha lust att berätta och sen förmågan att göra det. Lusten finns, vilket syns tydligt inom alla sociala medier men tyvärr är det sämre ställt med förmågan som vi inte har fått lära oss i skolan.

Varifrån kommer denna rädsla att tala inför andra? Märkligt nog har undersökningar har visat att vi är mer rädda för att tala inför andra än för döden.

- I skolan är det icke-existerande med retorik, det tycker jag är dåligt, säger Sven.

Enligt honom är retorik något man bör börja med tidigt. En tydlig kommunikation skapar en trygghet för omgivningen både privat och i arbetslivet, därför är det synd att lärdom och övning inte finns med i skolorna i tillräckligt hög grad. Chefer med god retorisk förmåga skapar trygghet på arbetsplatsen och trygga medarbetare är effektivare. En lust att tala utan förmåga blir som ett handikapp. Det skapar en osäkerhet vilket gör att människor idag inte riktigt vågar dela med sig av sina åsikter hur som helst, därför är det viktigt att börja öva retorik tidigt.

- Det kan vara så enkla saker som vad vi bör tänka på innan vi talar, och hur vi sedan gör det.

Vi borde alltså tidigt få kunskap om hur retoriken fungerar och få öva med professionell återkoppling. Då skulle vi själva kunna reflektera över det för att utveckla vår förmåga och bli tydligare och bättre på att kommunicera. Det skulle ju innebära färre missförstånd och det i sin tur sparar ju både tid och pengar. Framförallt så slipper vi göra fel saker och fatta fel beslut på luddig och felaktig information. Något som annars kan vara ganska frustrerande avslutar Sven Sigling.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0