Rökt röding med picklad morot, gurka, blomkål och blomkålspure
Kategori: Veckans mat
Portionera upp i varje filé i 4 bitar, rök i cirka 2 min på hög värme ....
Kategori: Veckans mat
Portionera upp i varje filé i 4 bitar, rök i cirka 2 min på hög värme ....
3-4st filé av röding med skinn, fjällad
2msk salt
1msk socker
1 tsk vitpeppar
1/4st blomkålshuvud
1st schalottenlök
1/2dl mjölk
1/2dl vispgrädde
1msk vitvinsvinäger (chardonnay)
1/2dl mandel
smör salt och vitpeppar
1/2st gurka, skalad
1/2st rödlök, skalad
1/4st blomkålshuvud
2st morötter, skalad
1dl socker
1/2dl ättika
1,5dl Vatten
2st lagerblad
1msk fänkålsfrö
1/2msk grov riven svartpeppar
örter och skott
Fisken:
Pinna fisken ( dra bort benen ). Gnid in med salt, socker och peppar. Låt dra i 20min i rumstemperatur under plastfilm. Portionera upp i varje filé i 4 bitar och lägg i fisken i en rök laddad med alspån, låt dra i cirka 2 min på hög värme tag av från värmen och låt vila i ytterligare några min på svalt ställe.
Kräm:
Skär ner blomkålen i bitar. Skala och hacka löken fint. Svetta den hackade blomkålen, schalottenlök och mandeln i lite smör/olivolja. Häll sedan i mjölk och grädde, sjud under lock tills den är mjukt. Kör i matberedare till en slät puré. Salta och peppra.
Lag:
Blanda samman och koka upp socker, ättika, vatten och pepparn och slå över grönsakerna.
Pickels:
Strimla ner morötterna i tändsticks storlek, hyvla gurkan tunt på mandolin- akta tassarna, plocka ner blomkålen i små buketter och rödlöken i tunna båtar.