Hem | Personlig utveckling | Lev mer EGOlogiskt!

Lev mer EGOlogiskt!

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Ulrika Gabriel, Coach & Inspiratör Ulrika Gabriel, Coach & Inspiratör

Alldeles för många människor har fullt fokus på att se till att alla andra bli nöjda och belåtna, både hemma och på jobbet.

Andras behov kommer i första hand och först när alla andra är ”nöjda” går det möjligtvis att fundera på vilka behov man själv har. Men, som du säkert vet, är det sällan dessa stunder inträffar då allt är klart, alla är nöjda och inget mer finns att göra. Att leva sitt liv med fokus på andras välmående och önskningar blir obalanserat. Förr eller senare så kommer du att börja må dåligt.
 
Jag förespråkar ett EGOlogisk leverne för att återställa balansen. Du behöver tänka mer på dina egna behov.
Vad innebär det då att vara EGOlogisk? Är inte det samma sak som att vara egoistiskt? Nej, jag skulle nästan vilja säga att det är precis tvärt om. Att vara EGOlogisk innebär visserligen att du tänker på dig själv, hur du mår och vad du behöver, men syftet är inte att sätta dina behov före någon annans, som en egoistiskt person gör.


I ordet EGOlogiskt har du “EGO” som står för jaget, alltså du själv. Den andra delen, “logisk” syftar till din hjärna och hur du tänker på jaget, dig själv. EGOlogisk betyder alltså dina tankar om dig själv och dina behov.


Jag tänker så här, när du mår bra fysiskt och psykiskt, när du har balans i tillvaron och när du känner dig nöjd och tillfreds, då är du också en bra medmänniska. Eller hur?!
Det motsatta, när du försöker göra omgivningen nöjd och belåten utan att få tid eller möjlighet att se till dina egna behov och önskemål, då är du inte en särskilt bra förälder, partner, vän, kollega etc.
Syftet med att vara EGOlogisk är alltså att se till att du mår så bra du kan, efter dina behov och dina förutsättningar. Det vinner alla på.

Tyvärr är min erfarenhet att det är alldeles för många som inte tar sig tiden att känna efter vilka behov de har. Kanske har man alldeles för mycket att göra, eller så vet man helt enkelt inte hur man ska göra.

Att stanna upp och fråga sig själv hur du mår och vad du behöver är tyvärr inte självklart. Det borde vara det, men är det långt ifrån. Många är helt enkelt ovana, eller så har man fått lära sig att det är “fult” att tänka på sig själv och sina behov. Men jag kan inte se något fult i det, utan anser snarare att det är en förutsättning för att vi alla ska må bra.
 
Så här kan du göra för att börja leva mer EGOlogiskt:

  • Avsätt tid och plats där du en kort stund kan fundera på hur du mår. Fråga dig hur du känner dig? Vilken sinnesstämning är du i? Känner du dig stressad? Över vad? Eller känner du dig kanske tillfreds och nöjd just nu? Vad beror det i sådana fall?
  • Nästa steg blir att fundera på vad du behöver göra för att må bättre eller för att behålla den eventuellt härliga känsla du är i just nu. Skriv en lista med så många förslag som möjligt på saker du kan göra. Det kan vara både i stort och smått.
  • Större önskningar ska du absolut ha kvar som inspiration, men troligtvis krävs det lite planering innan du kan få dem tillstånd. Fokusera till att börja med på de små saker som du kan göra i vardagen. Om du exempelvis drömmer om en spahelg på lyxigt anläggning med gott om egentid, kanske det du kan göra här och nu är att låsa in dig i badrummet och lägga dig i ett bubbelbad med hårinpackning, ansiktsmask och en god bok att läsa för en timme.
  • Sammanställ en lista på saker du lätt kan göra för att sätta guldkant på din tillvaro. Gör gärna någon form av inspirationstavla full med härliga bilder på sådant du uppskattar.
  • Se till att boka in lite av dessa saker lite nu och då när du känner att du behöver. Glöm inte bort att stämma av med jämna mellanrum hur du mår och vad du behöver.


Vips så är du både en bättre och mer harmonisk förälder, partner, vän, kollega osv. Härligt för alla!

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0