Hem | Personlig utveckling | Arbeta med din skugga och få ett bättre liv

Arbeta med din skugga och få ett bättre liv

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Heléne Anderberg Heléne Anderberg

Carl Gustaf Jung, en av våra stora inom psykologin, myntade begreppet ”skuggan”

Skuggan står för de delarna och egenskaperna av oss som vi inte kan se själva. Det handlar mycket om att man själv ska lära sig att bli vuxen och ta fullt ansvar för sitt liv och sitt liv. Istället för att se sig som drabbad av omständigheter använder man just svårigheterna för att belysa delar av sig själv som man inte har integrerat.

- Ofta är det just där som vi hittar våra största tillgångar - i det som triggat oss allra mest och som en röd tråd ställt till med problem genom livet i relationer och på andra sätt menar Heléne Anderberg som har utbildat sig direkt hos Debbie Ford på Institutet för integrativ Coaching.  Att arbeta med skuggan är därför enligt henne mycket ett slags 'ärlighets-arbete'. Allting börjar med att se tillvaron som den är, utan att varken tillrättalägga, döma eller värdera. Först därefter kan vi arbeta vidare med acceptans och integrering.

"Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us." Marianne Williamssons brillianta tal som citerats världen över av bl a Nelson Mandela skulle kunna stå skrivet i pannan på väldigt många människor idag fortsätter Heléne med stor entusiasm. Många har låg SJÄLVkänsla och en stor rädsla för att sticka ut och därför lever de ett liv där de är mindre sanna mot sig själva.

- När jag läste boken ‘Krama din skugga’ kände jag genast att det här var något alldeles utöver det vanliga. Boken är skriven av Debbie Ford som bl a medverkat hos Oprah. Jag hade turen att komma med på en av hennes workshops i Köpenhamn våren 2008 och det var den absolut mest transformerande helgen i mitt liv!

Hon fortsätter med att tillägga att denna processen framför allt har inneburit att hon nu har ett helt nytt sätt att uppleva verkligheten i sitt eget liv där sinnets eviga dömande har tonats ner. Men det har krävts ett stort mod för henne att våga möta hela sig själv och framför allt sina största TILLGÅNGAR

- Jag som provat på många olika metodiker inom personlig utveckling kan konstatera att skuggarbete genom Fords processer är olikt allt annat jag har varit i kontakt med. Idag kan jag inte se mig som ett offer för andras eller mina egna 'dumheter'. Jag är inte bara medveten om att jag inte kan förändra någon annan än mig själv - jag har kraftfulla verktyg som idag sitter i
ryggraden att arbeta med i varje situation.

En enkel övning som alla kan börja med att testa är enligt henne att du helt enkelt ärligt observerar ditt sinne och noterar när du dömer eller hyllar någon annan. Att du är observant på nästa gång du pekar finger inombords och tänker ”han eller hon är si eller så.
- Då är det garanterat dig själv du ser avslutar Heléne Anderberg.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0