Hem | Personlig utveckling | 7 tips på hur du kör säkrare

7 tips på hur du kör säkrare

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
7 tips på hur du kör säkrare

Som alla vet blir trafiken allt hetsigare då många människor idag är mycket stressade.

Speciellt så här vid storhelger så brukar det vara många olyckor. Här delar Tor Sjödin, grundaren av irezQ (en trafiksäkerhetsapp), med sig av tips på hur du kör säkrare i jul.

 

1. Använd hands-free om du absolut måste ringa under körning och undvik helt att sms:a.

2. Påbörja körningen i god tid så du slipper stressa, och se till att håll avstånd till fordonet framför dig. Vid långkörningar bör du pausa med jämna mellanrum för att få frisk luft och för att äta vid behov. 

3. Försök att följa trafikens rytm. Samarbeta med medtrafikanterna, håll hastigheten och försök finna den rätta ”flytet”.

4. Var väl utvilad. Tänk på att vara väl utvilad, och känner du dig trött undvik bilkörning och välj då istället kollektivtrafik.

5. Var uppmärksam. När du är ute i trafiken var uppmärksam på andra trafikanters agerande för att undvika onödiga olyckor. 

6. Håll ditt fordon i trafiksäkert skick. Innan du kör ska du som förare kontrollera att du har rätt lufttryck i dina däck, kontrollera olja och kylarvätska, men även vara observant så att bromsarna tar som de ska samt att dina rutor är rena så du ser ordentligt.

7. Nykterhet och medicinsk påverkan. Tänk på att du har ett ansvar för dig själv och för dina medtrafikanter. Därför ska du aldrig sätta dig bakom ratten om du har druckit alkohol eller om du tagit någon medicin som gör dig trött eftersom det påverkar ditt omdöme och din reaktionsförmåga.

 

Se intervju med Tor Sjödin här.

Tandläkare - Malin Boström Spehar

Köp boken här

Family Scribble

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0