Hem | Sociala medier | Så når du framgång med Facebook

Så når du framgång med Facebook

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Nina Jansdotter, beteendevetare och författare Nina Jansdotter, beteendevetare och författare

En av de stora fördelarna med Facebook anser jag är att jante har fått sig en ordentlig tilltuffsning.

Det är mer ok nu att föra fram ditt bästa jag och det börjar även smitta av sig på IRL sammanhang :)
Du som bidrar med energi och lägger mycket tid på facebook har naturligtvis större chans att bli framgångsrik där än någon som knappt loggar in eller bara är närvarande ibland när det finns en stund över. Så klart att det ofta inte ”ger något” då till skillnad om man har en strategi samt avsätter tid för att uppnå den.

Det krävs en hel del vänner för att det ska bli sprängkraft i efterlysningar etc så var lite mer uthållig. Jobben och uppdrag trillar inte över dig bara för att du är med och skriver en och annan status lite då och då. Min erfarenhet är att det behövs minst en 500 vänner om det nu inte är så att du är vän med sådana som har jättestora nätverk och du får ta del av deras nätverk om de delar och hjälper dig förstås. Bäst är att ha både och, det vill säga många vänner inklusive flera som i sin tur har många.

Alla behöver nätverka idag men bäst passar Facebook för jobb där man säljer sin egen tid och kompetens som konsulter, olika sorters frilansare, personer med kortvariga kontrakt som ofta söker nya jobb där man har stort behov av ett stort och välfungerande nätverk.

Så här får du framgång med Facebook

1. Syfte och mål
Desto klarare du definierat vad du vill ha ut av din medverkan på facebook desto lättar blir det att styra din insats dit du vill. Detta är motsatsen till inställningen ”det bara blev så”. Våga ha som syfte att bli framgångsrik med facebook. När du vet vad du har för syfte blir det också lättare att vara mer konkret i dina mål. Hur mycket tid vill du lägga ned på att samverka med andra. Vad vill du få ut av forumet? Sätt gärna konkreta mål ex innan månaden i slut ska jag ha x antal vänner. Jag är beredd att lägga ner 45 minuter om dagen för att nå dit. Leta runt efter dina analoga vänner och adda dem. Den som skriver ett hälsningsmeddelande har större chans att få sin vänförfrågan godkänd än den som bara addar utan att skriva något. Är ditt mål att få fler vänner, bli vän med någon speciell eller uppnå ett mål: tala om det för dina facebookvänner. Det finns säkert någon som vill bidra med sin tid och hjälpa dig.

2. Skaffa förebilder
Lär av facebookspindlarna - de som har stora nätverk som det lönar sig att "hacka in på". Vad har de för ton, hur "komersiella" är de i sitt uttryck, vem interagerar de med etc. Lär dig av deras framgång och apa efter lite men på ditt eget sätt så du inte försöker bli en kopia av någon annan. Hitta din unika ton och sätt. Fråga dem rent konkret vad du kan göra för dem så att du kan få ingå i deras inre nätverk. Vi har alla olika styrkor och intressen. Satsa på självkännedom, kom ihåg dina egna unika talanger och använd dem – även på facebook.

2. Givers gain
Den som hjälper andra lyckas med Facebook kommer själv att få hjälp med att lyckas med sina egna mål. Gilla, kommentera och dela andras inlägg så kommer andra att göra samma för dig och på så vis stärks ditt eget personliga varumärke på facebook. Nätet är en tummelplats för "give&gain" med betoning på det förstnämnda. Den som ger får tillbaka helt klart. Du som facebookar utifrån devisen ”kakan räcker till alla” och satsar mer på samarbete än på konkurrens blir mer framgångsrik. Bjud på dig själv och din kunskap inom dina områden. Dela med dig av boktips, länktips etc. till andra så kommer de göra detsamma för dig, på köpet får du bra trendspaning.

3. Starta gillasidor
Ett annat bra sätt att synliggöra sig själv är att starta gillasidor kring ämnen som engagerar dig och eller som du vill lära dig mer om. Det ger en särskild "tyngd" att vara administratör för sidor som får många följare.

4. Lek matchmaker
Rekommendera dina vänner för varandra. Fundera över vem du tror kan ha nytta och nöje av att konnecta och para ihop dem och berätta för dina vänner att du också vill utvidga ditt facebooknätverk oc vill bli rekommenderad du med. När du kopplar ihop andra så kommer de också ha dig i åtanke när de själva facebookar. När du själv rekommenderat vänner så be dem gärna berätta hur det gick sedan. Det är alltid kul och nyttigt att veta hur bra dina känselspröt var så att du kan bli ändå bättre på att matchmaka andra.

5. Skaffa ett power team
Det kommer att visa sig vem du passar bäst ihop med och gillar mest på facebook. Det kan var någon av dina analoga vänner men det kan också vara någon som du inte har träffat annat än digitalt och kanske aldrig kommer att göra heller. De är de som är ditt power team, som du hjälper till framgång, och som hjälper dig tillbaka. Det är ett mycket mer effektivt att göra så än att var och en sitter och harvar på själv. Utifrån din egen självkänsla och det du vet att du är värd bildar du ett power team med några stycken som intensivt puffar fram varandra. Det kan ibland vara lättare att sälja in och marknadsföra andra än sig själv, men använd facebook som en plattform för att träna på det senare också.

6. Var personlig
Man vill följa en människa och inte ett "varumärke" så växla dina inlägg med varierande dialog där du delar med dig lite av ditt liv och inte bara vill "sälja något". Sen är det bra att vara personlig men inte för privat om du är vän med många fler än dina närmaste IRL vänner.

Du bestämmer vilken nivå av dig själv du vill visa upp om dig själv. Tänk på att alla vill lära känna de människor de möter i jobbet närmare. Att bara visa upp din businessprofilen blir därför inte lika intressant. Vi vill göra affärer med människor, så visa ibland upp lite av dig ”utan kostymen”.

7. Var paparazzi
Foton är något som brukar vara populärt och effektivt och det sticker ut i statusuppdateringsflödet. Nej det behöver inte vara "proffsfoton". Tagga dina vänner också på bilderna när ni träffas så hamnar du på deras wall också men fråga först innan du lägger upp för alla vill inte vara med på bild och många är fåfänga och vill bara att "bra bilder" läggs upp. Var också lite försiktig med att namnge eller ”tagga” inte andra i dina bilder utan att be om lov om du är osäker på den andres facebookstrategi. Alla vill inte synas i alla sammanhang.

8. Var lyhörd inför andra
Kom ihåg att alla använder inte Facebook på samma sätt som du gör. Vill man lägga till en kontakt man precis träffat och haft väldigt trevlig med på ett mingel så är det bra att skicka ett meddelande innan man bara förutsätter att den andra kommer ihåg dig. Avböjer de får man respektera att de kanske bara använder Facebook privat.

9. Våga tro på dig själv
Du som inte vågar experimentera med olika frågor och idéer når sällan lika långt som någon som ibland provocerar och sticker ut. Lagom skapar inte de stora vågorna varken på eller utanför facebook. Tänk anti-jante och fortsätt jobba på med att grunda din självkänsla. Du är värd att nå framgång med facebook. Våga ta plats.
 
Nina Jansdotter är just nu aktuell med boken ”Framgång med Facebook”, Kalla Kulor Förlag
www.kallakulor.se

Family Scribble

  • E-posta till en vän E-posta till en vän
  • Utskrifts version Utskrifts version
  • Oformaterad text Oformaterad text

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0