Hem | Sociala medier | Utveckla din karriär med hjälp av sociala medier

Utveckla din karriär med hjälp av sociala medier

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font
Utveckla din karriär med hjälp av sociala medier

Sociala medier är en perfekt plattform för att skaffa jobb eller forma sin framtida karriär.

Det gäller att du befinner dig  på de plattformar som gynnar din verksamhet bäst och där den kan synas från sin bästa sida.

År 2004 startade Linus Zackrisson företaget MinKarriär AB som hjälper privatpersoner att nå framsteg i karriären. Företaget jobbar bland annat med rekrytering,  individuell karriärrådgivning och hjälper människor att hitta jobb via rekryterare och sociala nätverk.

- Att ha en närvaro på nätet är dagens framgångsfaktor,  berättar Linus Zackrisson.

Välj rätt plattform
Det finns många olika sociala medier att välja mellan, innan du sätter igång att hitta jobb behöver du bestämma dig för vilken plattform du ska befinna dig på. De vanligaste är Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram och olika bloggforum. Välj det medium som ger dig bäst chans att komma vidare i karriären. Linus berättar om en bekant till honom som driver en restaurang. För honom är Instagram rätt kanal eftersom han tar bilder på sina maträtter och visar upp dom via detta medium som är specialiserat på just bilder.

- Om han någon dag vill vidare inom restaurangbranschen kan han visa upp sitt Instagramflöde, det visar vad han kan och vad han har gjort under de senaste åren, säger Linus.

Att lyckas skaffa ett jobb handlar ofta om rätt kontakter. För att få ditt nätverk att växa kan du fundera på vem i ditt nuvarande kontaktnät som kan leda dig till de nya gemenskaper du söker.  Oftast är det nämligen dina kontakters kontakter som ger dig jobbet i slutändan. Prata gärna med de som redan har stora nätverk.

Linkedin i jämförelse med Facebook
Linkedin är ett socialt medium som främst innefattar jobb och karriär. Om man vill utveckla sin karriär på sociala medier är det bra att vara medlem där eftersom de flesta rekryterare finns på Linkedin idag. Numera läggs vissa jobb enbart ut på Linkedin och ofta kan du hitta mer kvalificerade jobb där. Linus berättar att det finns en sökordstrend på rekryteringsmarknaden. Rekryterare söker på ett ord för att finna personer som de skulle kunna intressera sig för till ett särskilt jobb. Det är därför viktigt att du som jobbsökande är sökbar. Se till att det ordet du vill kunna hittas med finns med i din profil.

- Genom att vara sökbar kan folk bli intresserade av dig och av vad du kan. Problemet på sociala medier är ofta att man är för anonym. Visa hur du ser ut, vad du kan och vad du vill, säger Linus.

Facebook används både av privatpersoner och av företag och blir således en plattform både för jobb och för fritid. För att hitta jobbsnacket på Facebook kan du leta upp företag som intresserar dig och följa dem  för att hålla dig uppdaterad av deras verksamhet. Försök att hålla en relativt seriös och uppdaterad profil om dig själv ifall du vill befinna dig på Facebook i jobbanda.

Avslutningsvis berättar Linus att man inte bör bortse ifrån att Facebook, Twitter och Instagram är stora och kraftfulla kommunikationskanaler. Det finns stora möjligheter till att utveckla sin karriär på dessa. Lägg tid på ditt nätverkande, många av jobben går bara att hitta via sociala medier idag.

Family Scribble

  • E-posta till en vän E-posta till en vän
  • Utskrifts version Utskrifts version
  • Oformaterad text Oformaterad text

Tagged as:

Inga taggar för denna artikel

Bedöm denna artikel:

0