Andreas Jansson - Crowdfunding

I denna video intervjuas Andreas Jansson som arbetar till vardags med sin bror Björn som finansieringsrådgivare specialiserad på Crowdfunding

Dela

Morrongänget Malmö

Genom sin kunskap om olika Crowdfunding-upplägg hjälper han entreprenörer välja rätt plattform och skapa framgångsrika kampanjer som finansierar deras tillväxt på ett nytänkande vis. Han jobbar även som affärsängel, driver egen investerarutbildning och har ett eget investerarnätverk.

Vad är Crowdfunding?
Ett nytt sätt för dig som entreprenör att få finansiering genom s.k ”Community-funding” där kapitalanskaffning kommer från många engagerade människor i din omgivning. Det kan vara människor du inte känner, dina kunder, fans, vänner, familjemedlemmar etc. som väljer att investera i ditt bolag för att dels göra en god avkastning men framför allt stötta din vision och värdegrund.

Hur fungerar det?
Det moderna konceptet innebär skapandet av en marknadsföringskampanj som sprids via en crowdfundingplattform och på sociala medier i syfte att berätta för din omgivning att du söker kapital till förverkligande av en produkt, projekt eller företagsexpansion. På kampanjsidan beskrivs din affärsidé, ditt team, hur mycket kapital du söker, hur kapitalet skall användas m.m

Crowdfunding gynnar oss alla genom följande fenomen:
· Fler duktiga entreprenörer får tillgång till finansiering på ett nytänkande vis med ett starkt Community som stöttar dem och vill se dem lyckas.
· Investerare får tillgång till unika investeringsmöjligheter som kan 1-1000 ggr kapitalet i avkastning. Tänk om man hade investerat tidigt i Facebook, Apple, Microsoft, HM, Volvo etc. Här är det dock viktigt att nämna den höga risken med bolag i tidiga skeden, beakta "Power-law" konceptet som riskkapitalister utgår från. Titta alltid på vilken värdering du investerar till.
· Genom att få möjligheten att investera i fler bolag och projekt kan vi som människor påverka mer vilka produkter och tjänster vi vill se utvecklas i vårt samhälle. Tidigare har många bra produkter/tjänster inte fått finansiering pga. de inte kunnat synas för gemene man, nu får fler möjligheten att synas via Crowdfundingkampanjer. Finansiering till samhällsnyttig innovationen främjas på ett fantastiskt sätt

Olika varianter av Crowdfunding:
Belöning – och donationsbaserad: Här erbjuder du människor möjligheten att donera till din kampanj för att du skall skapa en produkt eller genomföra ett projekt. I utbyte erhåller de en sorts belöning vilket ofta brukar vara ett examplar av den färdiga produkten. Exempel Amerikanska Kickstarter.com och Indiegogo.com .

Det finns också den rent donationsbaserade crowdfundingvarianeten där människor av ren välvilja donerar för att du skall förverkliga ett projekt eller vision som berör dem. Det är vanligt att de erhåller någon sorts erkännande(t.ex ett signerat tackbrev att rama in och sätta i bokhyllan) för sin insats. Exempel: Svenska Crowdculture.se och Brittiska Candoaction.com .

Delägarskap: Här låter du människor investera i ditt bolag i utbyte mot att de erhåller aktier och blir delägare. Som företagare kan du förvänta dig engagerade delägare som identifierar sig med ditt bolag och vill agera ambassadörer. Med rätt guidning från dig kan de hjälpa ditt bolag få fler kunder, bättre leverantörer och mindre marknadsföringskostnader vilket leder till ökad vinstmarginal och potentiell utdelning.

Exempel: Svenska Fundedbyme.se, Pepins.se och Sciety.se är plattformar som erbjuder denna variant.

Lån: Denna kampanjvariant innebär att du erbjuder investerare att låna ut kapital till ditt bolag mot valfri ränta. Efter kampanjen är avslutad sätts en genomsnittsränta på lånet och du välja att acceptera det eller avstå. Bra alternativ att matcha bankens lånerbjudande.
Exempel: Svenska Toborrow.se

Hur går processen till?  
Vi bokar upp ett kostnadsfritt introduktionsmöte för att diskutera ditt bolag och dina planer för framtida tillväxt.  Därefter diskuterar vi vilken finansieringslösning som passar bäst och vilka parter och plattformar som kan vara aktuella.

Det vanligaste upplägget som diskuteras är en kombination av affärsänglar ihop med en Crowdfunding för att säkerställa att ni får in rätt kompetens och erfarenhet kombinerat med många engagerade delägare som vill hjälpa er nå framgång. Vi ser gärna att man involverar ALMI Företagspartner & ALMI Invest i ett tidigt skede då vi ser dem som en trygg partner. Dock inget krav.

Ofta kommer vi fram till att en kombination av Crowdfundingtyper såsom belöningsbaserad ihop med delägarskap fungerar bra för att attrahera kapital. Då erbjuder du investerarna direkt en värdefull förmån(VIP, Rabatt, Produkt etc.) samtidigt som de blir delägare och kan hjälpa ditt bolag för att i framtiden göra en bra avkastning på sin investering.

Det viktigaste är att vi kommer överrens om att erbjuda investerare att bli delägare till en attraktiv värdering och förmån med motivering att både du och dem ska kunna mötas om 10 år och känna att ni gjorde en bra deal med hänsyn till den riskjusterade avkastningen. Win Win är alltid i fokus.

När vi bestämt oss för vilket upplägg och plattform som passar bäst, då går vi vidare och kan hjälpa dig komma i kontakt med ev. affärsänglar och påbörja kampanjskapandet. Vi kan tillsammans med våra partners hjälpa dig bygga hela kampanjen från grunden och sedan marknadsföra den effektivt i sociala medier så snart den går Live.

Vi finns med dig under hela kampanjen fram tills att du fått kapitalet på kontot och att du registrerat de nya aktieägarna och börjat kommunicera med dem. Vi vill ge dig och dem bästa möjliga start på er resa ihop.

Är du en glad och driven entreprenör, som kommit förbi ”powerpoint-stadiet”, har ett proof of concept (några kunder) och planerar att expandera så vill jag gärna komma i kontakt med dig för att höra om vi kan hjälpa dig. Skicka ett mejl till: andreas@janssonbrothers.se

Tack för att du tagit dig tiden att lyssna på min intervju och läsa denna text. Ser fram emot att höra från dig!

PS. Under hösten planerar vi en rad event där vi kommer erbjuda utbildning inom crowdfunding, både för dig som entreprenör som är i behov av tillväxtkapital men också för dig som är intresserad av att investera i startups. Gå gärna med i Malmös egna Crowdfunding grupp på facebook: https://www.facebook.com/groups/917232828426145