This text will be replaced with a player.

Per Tryding - Om karriärtjänster för lärare och statsbidrag för höjda lärarlöner

Det är viktigt för oss att ha bra lärare, för att detta ska fungera måste dessa lärare belönas på ett bra sätt

Dela

Självklart ska den yrkesskicklighet som förstelärare och lektorer visar synas i lönekuvertet. Att lyfta läraryrket är ett nationellt intresse, därför går staten in och bidrar till finansieringen, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Statsbidrag utgår med högst 85 000 kronor per år för en förstelärare och högst 170 000 per år för en lektor. Dessa medel får endast användas till lön och sociala avgifter. Det motsvarar högst 5 000 kr per månad i löneökning för en förstelärare och högst 10 000 kr per månad för en lektor, förutsatt att han eller hon arbetar heltid.

Medlen kommer att räcka till ungefär 10 000 karriärtjänster. Hur många det blir beror på beslut av skolhuvudmännen.

Två nya karriärsteg för lärare införs:

  • Yrkesskickliga lärare ska kunna bli förstelärare som i allt väsentligt ska fortsätta undervisa, men också ska kunna coacha kollegor, arbeta med att förbättra undervisningen, vara huvudlärare i ett ämne eller ansvara för lärarstuderande.
  • Personer med lägst licentiatexamen i ett ämne eller ämnesdidaktik ska kunna bli lektorer. Lektorer ska utöver undervisning kunna sprida ämneskunskaper till andra lärare eller bedriva forskning som gynnar undervisningen.

Läs mer

Reporter
Thomasine Boris-Möller