Peter J skogström - Oxtartar med pickels
Kategori: Veckans mat
Arrangera på tallrik och garnera med hyvlade champinjoner och oxalis
Kategori: Veckans mat
Arrangera på tallrik och garnera med hyvlade champinjoner och oxalis
700 g oxe
3 msk olivolja
salt & peppar
zest från 1 citron
2st morötter, gärna färg glada
1st rödlök
2msk vitvinsvinäger
1msk olivolja fruktig
salt & peppar
200 g rågbröd
50 g smör
1 msk fänkålsfrö
2 st ägg
300 g smör
3 msk vatten
1 msk citronsaft
200 g hyvlade skogschampinjoner
Oxalis
Salt och svartpeppar
Innanlår:
Hacka upp köttet i små bitar eller mal ( går även bra att köpa färdigt tänk då på att köpa ex nymald högrev eller annat bra kött av god kvalité) . Smaka av med salt, peppar, citronzest och olivolja.
Grönsaker:
Hyvla eller skiva grönsakerna tunt och vänd med vinäger, olja, salt och peppar. Låt ligga och dra i 5min, arrangera sedan på köttet.
Emulsion:
Koka äggen i 2 minuter och kyl dem. Bryn smöret på medelhög värme tills det är nötaktigt i färgen, bryn det gärna ordentligt! Dela äggen och gröp ur dem ner i en kannmixer. Tillsätt vatten, citronsaft och en nypa salt och nymalen svartpeppar. Mixa äggen väl och tillsätt i en tunn stråle det ännu varma smöret till en krämig sås. Smaka av.
Rågkrisp:
Mixa rågbröd med fänkålsfröna. Stek krispiga i en stekpanna med smör. Smaka av med salt.