This text will be replaced with a player.

Halstrade havskräftor med rotfrukter

Peter J Skogströms meny i Kockarnas kamp

Dela

6portioner

12st         Havskräftor
1dl           Blandade rotfrukter skurna i 1cm bitar, selleri, palsternacka, morot
1st           Lök
1msk       Tomatpuré
2st           Vitlöksklyftor
2dl           Vittvin
                Vatten
 
3-4st        Morötter
1st bit      Selleri
50g          Smör
1bit          Ingefära
3cm         Chili , röd
1st          Schalottenlök
Dill, Purjolök, Frityr olja, Salt & Peppar

Fräs skalet i kastrull tillsammans med lite olja, rotfrukterna, löken och tomatpuren slå på vinet och täck med vatten. Koka i 20 min sila. Tag hälften och reducera ner hälften tills det återstår 1dl vispa i 2msk smör. Klart
Resterande buljong används vid inkokningen av morötter och selleri.

Skär morötterna och sellerin i lika stora kuber (1x1cm) och svetta upp med löken och riven ingefära, dela chilien och fräs i smör.  Slå på buljongen och koka utan lock tills vätskan kokat bort avsluta med att röra i lite smör och smaksätt med salt och peppar.

Värm upp oljan till fritering till 180grader. Strimla purjollöken super tunt i 6-7cm längder ( tändstickstjocka ) fritera i oljan gyllenfärgade och lägg på papper , salta och vänd med plockad dill innan servering.

Stek havskräftsstjärtarna  precis innan serveringen i smör 30sek på varje sida.

Arrangera rotfrukterna i botten på en tallrik i en ring och lägg på kräftstjärtarna och toppa med dill och purjolök, avsluta med att ringla runt såsen servera och njut …..