6portioner
12st Havskräftor
1dl Blandade rotfrukter skurna i 1cm bitar, selleri, palsternacka, morot
1st Lök
1msk Tomatpuré
2st Vitlöksklyftor
2dl Vittvin
Vatten
3-4st Morötter
1st bit Selleri
50g Smör
1bit Ingefära
3cm Chili , röd
1st Schalottenlök
Dill, Purjolök, Frityr olja, Salt & Peppar
Fräs skalet i kastrull tillsammans med lite olja, rotfrukterna, löken och tomatpuren slå på vinet och täck med vatten. Koka i 20 min sila. Tag hälften och reducera ner hälften tills det återstår 1dl vispa i 2msk smör. Klart
Resterande buljong används vid inkokningen av morötter och selleri.
Skär morötterna och sellerin i lika stora kuber (1x1cm) och svetta upp med löken och riven ingefära, dela chilien och fräs i smör. Slå på buljongen och koka utan lock tills vätskan kokat bort avsluta med att röra i lite smör och smaksätt med salt och peppar.
Värm upp oljan till fritering till 180grader. Strimla purjollöken super tunt i 6-7cm längder ( tändstickstjocka ) fritera i oljan gyllenfärgade och lägg på papper , salta och vänd med plockad dill innan servering.
Stek havskräftsstjärtarna precis innan serveringen i smör 30sek på varje sida.
Arrangera rotfrukterna i botten på en tallrik i en ring och lägg på kräftstjärtarna och toppa med dill och purjolök, avsluta med att ringla runt såsen servera och njut …..