This text will be replaced with a player.

Timjanstekt dovhjort med savoykålsdolme

Värm upp köttet precis innan servering på 250grader i 5 min

Dela

0,8kg         dovhjortstek
2msk         timjan, plockad
6dl             ox- eller viltbuljong
3dl             rödvin
2dl             fondgrönsaker- morot, lök, vitlök, palsternacka, rotselleri
1msk         tomatpuré
4msk         hackad schalottenlök
                  smör

Dolme:

4st stora     savoykålsblad
0,5kg         mandelpotatis
3dl             svamp, ansad
1dl             creme-fraiche
1/2dl         färska örter, hackad
1st             schalottenlökar, hackade
1dl             ost, riven
                  smör,  olivolja, salt, peppar

Beredning
Hjort: Putsa och krydda hjorten med salt, peppar och timjan. Bryn runt om i smör. Stek den klart i ugnen på+150 grader, använd köttermometer, när den är på 62grader ta ut den och låt den vila helt öppet i minst 15-20min gärna längre. Precis innan servering värms den upp och trancheras.

Sås: bryn putset från hjorten med fondgrönsakerna tillsätt tomatpuré och slå på rödvinet och buljong.  Koka upp och skumma efter ca 1 timme, sila av såsen, reducera ev ytterligare, smaka av med salt, peppar och avsluta med att vispa i smör.

Dolmarna: Koka upp saltat vatten och lägg ner savoykålsbladen och låt dem koka i 2min, kyl i kallt vatten.

Koka potatisen med skal i saltat vatten. Skala sedan potatisen och stöt dem med en visp tex. Blanda i,cremefraiche, smör och olivolja, salt och peppar. Stek svampen i mindre bitar i smör med schalottenlök, tillsätt örterna och  blanda ner i potatiskompotten.

Lägg en klick potatiskompott på kålbladen, rulla ihop och pensla med smör, strö över osten och gratinera dem precis innan servering.

Värm upp köttet precis innan servering på 250grader i 5 min, tranchera upp och arrangera allt på varma tallrikar vid servering.