Avlånga eclairer eller petit chouxbollar
50g smör
1,5dl vatten
1,25dl mjöl
2st ägg
Fyllning
200g färskost eller smetana
2dl hackade örter
1st riven citron
3msk solroskärnor
salt & peppar
- Koka upp smör och vatten, rör i mjöl och låt det koka kraftigt under omrörning tills degen släpper från botten (tar minst några minuter). Låt svalna och vispa i äggen ett i taget- helst i en maskin, vispa tills smeten svalnat.
- Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut avlånga eclairer eller små petit chouxer på bakplåtspapper. Baka i ugn ca 180° ca 15 min- öppna luckan någon gång under bakningen. Eclairerna ska kännas “ihåliga” och vara torra.
- Hacka örter och solroskärnor, finfint. Riv ner citronen och blanda upp allt med färskost, smaka av med salt och peppar. När petit chouxerna svalnat, dela dem på längden och spritsa i krämen och toppa med öringrom. och valfria örter- servera som tilltugg eller en förrätt.