Marie Skogström - En deg tre olika mumsiga kakor

Dela upp degen på delar

Dela

Sverigekannan

Till ett gäng hallongrottor
1dl        god hallonsylt

Sätt ugnen på 200°.
Kör samman alla torra ingredienser till en deg och tryck ut dem i portionsformar eller en stor pajform gör en fördjupning där hallonsylten ska ligga. Grädda i ugnen tills gyllenbruna ca 10 minuter.

Till ett gäng schackrutor 
100g      smör
2,5dl      vetemjöl
1/2dl      socker
1/2tsk    bakpulver
1tsk       vaniljsocker
1msk      kakao

  1. Blanda alla ingredienser förutom vaniljsockret och kakaon till en smet, det går lätt i matberedare.
  2. Dela upp degen i två delar: blanda i kakao i den andra och låt den andra vara med vanilj.
  3. Dela vaniljdelen i tre delar och kakaodelen i tre delar så att du har totalt sex degbitar.
  4. Rulla ut delarna till lika långa korvar och lägg dem sedan bredvid varandra i en tjockare korv så att de bildar ett rutigt mönster om man tittar på dem från sidan.
  5. Forma din rutiga korv så att den blir lite extra fyrkantig, rulla in den i plastfolie och lägg den kallt i 30 minuter.
  6. Skär längden i 45 delar (ca 0,5 cm tjocka kakor) som du lägger ut på papprad plåt.

Grädda mitt i ugnen i 200°, 7-10 minuter.

Apelsin & Hasselnötshjärtan
1            riven apelsin
50 g       hackade hasselnötter
1 dl        pärlsocker
1           ägg- uppvispat

Kavla ut degen till 5mm tjock. Stansa ut hjärtan. Pensla hjärtanen med ägget. Blanda pärlsocker och hasselnötter till ett strössel. Strö på rikligt på hjärtanen och tryck till lätt. Baka av i ugnen på 180° i ca 10 minuter.