Marie Skogström - Mitt hemliga vörtbröd
Kategori: Veckans mat
Pensla med sirapsvatten för att få ett glansigt utseende när bröden kommer ut och fortfarande är varma.
Kategori: Veckans mat
Pensla med sirapsvatten för att få ett glansigt utseende när bröden kommer ut och fortfarande är varma.
4st bröd
Skållning
3dl kokande vatten
120g rågsikt
2tsk kummin
12g salt
2tsk kanel
2tsk ingefära
2tsk nejlika
Allt kör ihop ca 10 minuter, plasta och låt stå till dag 2 eller 6-7 timmar.
Raskdeg- Dag 2
33cl porter alt mörk öl bayersk
60g jäst
180g rågsikt
180g vetemjöl, special
2dl vetesurdeg
Blanda först ner smulad jäst och portern. Kör ihop i ca 10 minuter, låt degen vila 1 timme.
Botgörning
240g mörk sirap
12g salt
390g rågsikt
240g vetemjöl, special
100g russin
Körs ihop med raskdegen ca 15 minuter, tillsätt russinen det sista 5 minuterna. Sirap blandat med lite vatten att pensla med.
Runddriv och låt degen vila 45 minuter på mjölat bakbord eller direkt på plåt. Stansa om du vill ner ett pepparkakshjärta på bröden för att skapa ett fint mönster.
Sätt ugnen på 240°- baka av bröden i 25 minuter- eller till 96° sänk ugnen efter 10 minuter till 220°. Pensla med sirapsvatten för att få ett glansigt utseende när bröden kommer ut och fortfarande är varma.
Marie Skogström