Skånsk Dovhjortsgryta ”xoko”med vita rotfrukter, äpple och syltad svamp
Kategori: Veckans mat
Lägg ner rotfrukterna och äpplena i grytan tillsammans med köttet. Servera med lökarna.
Kategori: Veckans mat
Lägg ner rotfrukterna och äpplena i grytan tillsammans med köttet. Servera med lökarna.
800g grytbitar av dovhjortskött
1st gul lök
1st vitlöksklyfta
1 morot
1msk kakao av hög kvalitet
1msk tomatpuré
1/2flaska rödvin
2st palsternacka
2st persiljerot
2st röda äpple, syrliga
smör att steka & till grönsakerna
1liter blandade svampar
1 bit ingefära
1st gullök
2dl 1,2,3 lag med lagerblad och svartpeppar
1näve färsk repad timjan och ett par lagerblad
smör, olivolja, salt och peppar
Grytan:
Skala och skär till lök, vitlök och morötter i 1cm bitar.
Bryn köttet i smör runt om, tillsätt lökarna, moroten, kakaon och tomatpurén , fräs ytterligare någon minut, häll på rödvin och vatten så att det täcker köttet.
Skumma under tiden som grytan puttrar på låg värme
Grönsaker:
Sätt ugnen på 150°
Skala och skär de vita rotfrukterna, vänd dem med smör klickar, olivolja, salt, peppar och hälften av timjanen. Baka rotfrukterna mjuka i ugnen.
Dela och rensa äpplena från kärnor, bryn i smör med lite salt, peppar och timjan.
Syltad svamp: Ansa och klyfta ner svampen, strimla ingefäran och löken , koka upp 1-2-3lagen och lägg i löken och svampen, sjud i 1 min och lägg sedan upp dem på syltglas.
Tag upp köttet när det är mört, koka ner vätskan till god smak tillsätt lite smör och smaka av med salt, peppar och vänd ner resterande timjan.
Lägg ner rotfrukterna och äpplena i grytan tillsammans med köttet.
Servera med lökarna.